Izvor: B92, 12.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Privremene mere u Leskovcu

Beograd -- Vlada Srbije uvela je privremenu upravu u Leskovcu, šest meseci posle izbora i isteka privremenog finansiranja u martu.

U opštini Leskovac šest meseci posle izbora nije konstituisana lokalna vlast. Vlada Srbije je za predsednika privremenih organa vlasti imenovala Gorana Vukadinovića, člana Demokratske stranke Srbije, a iz te stranke i Nove Srbije su i svi članovi privremene uprave. Najviše odbornika u raspuštenom opštinskom parlamentu imale su Srpska radikalna >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << stranka (17) i Demokratska stranka (14).

Koalicija Demokratske stranke Srbije, Nove Srbije i Jedinstvene Srbije imala je osam odborničkih mesta.

Iz te stranke su u Privremeni organ opštine Leskovac kao članovi izabrani još Vidoje Momčilović i Srđan Stojković, a članovi privremene uprave biće i predstavnici Nove Srbije Dušan Trajković i Bratislav Stojković.

Poslednji izbori u opštini Leskovac bili su održani 1. oktobra, a rok za konstituisanje lokalnog parlamenta bio je 3. januar.

Marinković: Biće bolje

Stranke sa demokratskim predznakom imale su većinu da formiraju lokalnu vlast, ali ona nije konstituisana zbog odbijanja koalicije okupljene oko Demokratske stranke Srbije da učestvuju u vlasti opštine.

Predsednik opštine Vladan Marinković, član Demokratske stranke, doneo je u međuvremenu odluku o privremenom finansiranju, koje je isteklo 31. marta.

Potpredsednik Nove Srbije Miodrag Stamenković, inače građanin Leskovca, rekao je agenciji Beta da je odnos snaga u privremenom veću jednak odnosu snaga u Vladi Srbije.

"Parametar sada nije lokalna skupština, pošto je ona danas raspuštena, već odnos snaga u Vladi Srbije", rekao je Stamenković.

Prema njegovim rečima, privremeni organ vlasti ima gotove projekte i predlog opštinskog budžeta za ovu godinu.

Političke razmirice glavni uzrok

Prethodno su svi pokušaji da stranke demokratskog bloka formiraju vlast propali.

Zbog toga što nema skupštinu Leskovac trpi - od najbanalnih problema, kao što su javna higijena, psi-lutalice, uklanjanje tezgi sa ulica, pa do ozbiljnijih: zaustavljena je izgradnja vodovoda i realizacija 50 miliona evra vrednog projekta regionalne deponije.

Posledice po građane, kako sami kažu, jesu brojne:

"Okrenite se oko sebe, sve će vam biti jasno, sve stoji u mestu, ne ide se napred."

"Mislim da je ovo užas, bruka, i mislim da je vreme da se jednom udružimo da radimo u zajedničkom interesu, jer sve ovo liči na lični interes."

"S obzirom na to da treba da se donese taj budžet, koji je najznačajniji, osetiće se kasnije posledice ovoga."


Demokratska stranka, kao trenutno najjača u demokratskom bloku u Leskovcu, pokušala je da formira skupštinsku većinu sa ostalim strankama iz tog bloka.

Ali dogovor nije postignut. Predsednik opštine Vladan Marinković iz DS-a kaže da su oni DSS-u u peegovorima sve ponudili, ali da su DSS povukao kad je shvatio da je "jezičak na vagi".

Sa druge strane, Milica Momčilović, predsednica opštinskog odbora DSS-a u Leskovcu rekla da njima "neki uslovi koji su tu bili postavljeni nisu u tom trenutku odgovarali".

Nekoliko investitora moralo je da odustane od namere da ulaže u Leskovac, kaže predsednik opštine Vladan Marinković.

"Bez skupštine ja ne mogu nijednu 'grinfild' investiciju, bez skupštine ne mogu da dovedem investore koji bi hteli da investiraju ovde", kaže on.

Milica Momčilović iz DSS-a međutim kaže da se posledicama po građane Leskovca"malo više manipuliše". "One nisu baš toliko drastične, kako to pokušava da se prikaže", kaže ona.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.