Izvor: Politika, 17.Jan.2010, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Privremene mere na Kosmetu dovode novu vlast

Lokalne vlasti tvrde da je uvođenje privremenih mera način da se smene radikali i narodnjaci

Lokalne vlasti u kosovskometohijskim opštinama strahuju od uvođenja privremenih mera jer smatraju da se time otvara put za smenu radikalsko-narodnjačke vlasti izabrane na majskim izborima 2008. godine. U svim srpskim opštinama na KiM lokalnu vlast su doskoro potpuno kontrolisale stranke koje su na republičkom nivou u opoziciji. Posle ponovljenih izbora u tri od pet raspuštenih >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << opština formirana je većina u koju je uključena vladajuća Demokratska stranka.

Na predlog Ministarstva za KiM vlada je zbog nepravilnosti u radu lokalne samouprave u aprilu prošle godine uvela privremene mere u Peći i Prištini (sa izmeštenim sedištima u Goraždevcu i Gračanici), a u Leposaviću u julu. Na ponovljenim izborima u pećkoj opštini posle pada koalicionog saveza u kome su većinu imali predstavnici DSS-a, na vlast dolazi koalicioni blok SPS–DS–SDP, a u Prištini vlast formiraju Srpska napredna stranka u koaliciji sa DSS-om i DS-om. U Leposaviću je, nakon izbora koji su održani 28. novembra, konstituisana lokalna samouprava koju čine predstavnici DS-a, sa osvojenih 12 mandata i SPS-a, koji ima četiri odbornika.

Posle ove tri opštine vlada je uvela vanredne mere i u severnom delu Kosovske Mitrovice i Novom Brdu (sa izmeštenim sedištem u Prekovcu), u kojima izbori treba da budu održani do maja. U Peći, Prištini, Leposaviću i Novom Brdu privremene mere je predložilo Ministarstvo za KiM, a u kosovsko-mitrovičkoj skupštini su, posle niza teških optužbi DSS-a na račun radikala, lokalne vlasti same tražile uvođenje privremenih mera.

Stranke koje gube uticaj na lokalnom nivou tvrde da su promene opštinskih vlasti podstaknute iz Beograda, sa ciljem da se uspostave nove vladajuće strukture koje bi odgovarale republičkoj vladajućoj koaliciji. Nezvanično može se čuti da i same lokalne samouprave nastoje da se približe DS-u i pridobiju podršku kako bi izbegle smenu.

Ministar za KiM Goran Bogdanović kaže za „Politiku” da su ovo samo zlonamerne insinuacije i da su sve lokalne samouprave raspuštene zbog nepoštovanja Zakona o lokalnoj samoupravi. „Raspuštene lokalne vlasti nisu zakazivale sednice skupštine više od tri meseca, nisu usvojile budžet ili su izgubile većinu, a bilo je i slučajeva da smo imali po dva predsednika”, objašnjava Bogdanović.

Potpredsednik sada već raspuštene SO Novo Brdo Bojan Cvetković za „Politiku” kaže da je Ministarstvo za KiM raspustilo lokalnu vlast mimo zakona. On navodi da je resorno ministarstvo predložilo vladi da uvede prinudnu upravo na osnovu zapisnika sa nelegalnog nastavka sednice, koja je održana u decembru, a da nije uvaženo mišljenje odbornika koji su činili većinu.

„Da zlo bude veće, na čelo sadašnjeg privremenog veća postavljen je Svetislav Ivanović, koji je posle mnogo promenjenih partija, trenutno u SPS-u, ali koji je bio i kandidat za gradonačelnika na izborima koje je organizovala Priština”, naglašava Cvetković.

Na podsećanje da je tvrdio da neće dozvoliti da isti ljudi učestvuju i u prištinskim i u srpskim institucijama, ministar Bogdanović kaže da je Svetislav Ivanović povukao listu posle saopštenja države da se nisu stekli uslovi za izlazak na izbore.

Smenjeno rukovodstvo Skupštine opština Novo Brdo uputilo je dopise državnom vrhu Srbije tražeći „zaštitu od samovolje ministra” i najavilo da će se žaliti Ustavnom sudu zbog nedostatka zakonskog osnova za raspuštanje lokalne samouprave.

I nekadašnji potpredsednici Prištine i Leposavića Dragutin Perić i Goran Lazović su zbog uvođenja privremenih mera uputili žalbe Ustavnom sudu, ali kažu da „do danas nisu dobili nikakav odgovor”.

Predsednik Skupštine opštine Štrpce, jedne od opština sa najbrojnijim srpskim življem u Sirinićkoj župi, Zvonko Mihajlović iz SRS-a (koji ima većinu sa DSS-om) smatra da bi i ovu opštinu mogla da zadesi slična sudbina. „Iako smo jedna od najbolje organizovanih opština i nećemo dati nikakav pravni osnov za uvođenje privremenih mera, ipak, sve je moguće. Ukoliko ovde budu uvedene privremene mere, to će biti isključivo politička odluka”, kaže Mihajlović.

-----------------------------------------------------------

DS nigde nije imao većinu

Na lokalnim i parlamentarnim izborima održanim 11. maja 2008. godine, na kojima se izjašnjavalo više od 105.000 Srba i nealbanaca, u 26 opština od 29 (u tri nisu održani) radikali su pobedili u 16, a u tri su samostalno mogli da formiraju vlast. Za njima je najviše glasova dobio DSS, a predstavnici DS-a nisu dobili većinu ni u jednoj od opština.

Biljana Radomirović

Biljana Mitrinović


[objavljeno: 18/01/2010]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.