Izvor: B92, 05.Jan.2003, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pristupanje Partnerstvu za mir - prednosti i problemi

Beograd -- Pored najava i procena da Jugoslavija, odnosno zajednica Srbije i Crne Gore, ove godine i definitivno postati članica Saveta Evrope, mogu se čuti i prognoze da će Jugoslavija u 2003 ispuniti uslove za ulazak u Partnerstvo za mir. Novopostavljeni načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije Branko Krga je u intervjuu za list Politika izrazio upravo takva očekivanja. On je ocenio da će se ovoj godini poboljšati odnosi jugoslovenske vojske i KFOR-a i da će se stvoriti uslovi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za ulazak Jugoslavije u program NATO-a "Partnerstvo za mir".

Zoran Dragišić iz Instituta za civilnu odbranu u izjavi za B92 kaže da takva najava Branka Krge u praktičnom smislu s jedne strane može značiti sve i svašta, a sa druge ništa. Dragišić objašnjava da za potpisivanje ugovora sa NATO-om postoje dve vrste uslova: jedni su politički, a druga grupa su vojni uslovi. Međutim, kako Dragišić naglašava, nigde nije precizno definisano šta jedna zemlja mora da ispuni da bi NATO sa njom potpisao ugovor o partnersvu za mir: "Dakle, u našem konkretnom slučaju, to pre svega mislim da bi trebalo da znači da je neophodno da se ispune oni uslovi koji su potrebni za ulazak u Savet Evrope i ukoliko mi budemo u toku ove godine primljeni u članstvo Saveta Evrope, onda ja mislim da smo bliži i Partnerstvu za mir. To znači da ćemo prvo popraviti svoj ekonomski položaj, da će se politička situacija u zemlji popraviti, znači da će se početi sa transformacijom oružanih snaga i makar i ne potpisali Ugovor o Partnerstvu za mir, ali je jako važno da se dese te stvari, ne zbog toga da bi mi potpisali ugovor sa NATO-om, mada mislim da je i to veoma važno da se desi ove godine, ali je pre svega važno zbog nas, jer ćemo mi ukoliko budemo težili tim ciljevima, biti bolja država i biti bolje društvo", kaže Dragišić.

Branko Krga kaže da bi ulazak Jugoslavije u međunarodne bezbednosne organizacije poboljšao ukupan međunarodni položaj države i odnos svih međunarodnih članica prema SRJ.

Zoran Dragišić napominje da kroz progame koje "Partnerstvo za mir" podrazumeva, Jugoslavija može lakše da izvrši transformaciju odbrambenog sistema koja je za našu zemlju veoma značajna: "Pogrešno bi bilo očekivati sada da ćemo ulaskom u Partnerstvo za mir postati ne znam koliko bezbednija zemlja. Bićemo bezbedniji, naravno, utoliko što ćemo biti deo nečega većeg, dakle uključićemo se u ono što su regionalna stremljenja i stremljenja čitave Evrope, ali ono od čega bi mogli da imamo konkretnu korist jeste da bi smo mogli lakše izvršiti transformaciju svog odbrambenog sistema, a to podrazumeva i mnoge političke promene, pa ako hoćete i ekonomske, jer bismo na taj način mogli da rešimo i problem svoga vojno-industrijskog kompleksa. Međutim, ukoliko mi potpišemo ugovor o Partnerstvu za mir samo da bismo potpisali ugovor, kao što su to mnoge zemlje uradile, pa sada smo srećni, što se čak dešavalo sa Mađarskom, sa Poljskom, Češkom, mi onda nećemo imati nikakve naročite koristi od ulaska u Partnerstvo za mir. Ali, ako ozbiljno pristupimo programu, onda koristi mogu biti veoma velike i mogu biti konkretno vidljive za vrlo kratak vremenski period", dodao je Dragišić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.