Izvor: B92, 07.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Priština sve nestrpljivija

Priština -- Diplomatska ofanziva članova kosovskog tima ima za cilj jasno određivanje roka za definisanje statusa Kosova, piše Koha Ditore.

Neimenovani visoki predstavnici vlasti u Prištini izjavili su listu Kofa Ditore da će kosovski lideri tokom tih poseta staviti do znanja da se strpljenje za rešavanje statusa približilo kraju. Oni insistiraju na definisanju statusa rezolucijom Saveta bezbednosti, a u suprotnom, kako piše list, planirano je da bude predložen "optimalan >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rok dokle će se čekati".

Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu i predsednik Demokratske partije Kosova Hašim Tači sastali su se juče u Berlinu sa nemačkim šefom diplomatije Frank Valter Štajnmajerom, dok se premijer Agim Cceku i predsednik reformističke partije ORA Veton Suroi nalaze u Dubrovniku.

Čeku i Suroi trebalo bi da u Dubrovniku razgovaraju sa generalnim sekretarom NATO-a Jap de Hop Sheferom i pomoćnikom američkog državnog Sekretara Danijelom Fridom.

Narednih dana predsednik Sejdiu i premijer Čeku sastaće se i sa šefom diplomatije Evropske unije Havijerom Solanom. Očekuje se da im Solana zvanično predstavi ideju za nove pregovore sa Srbijom, koji bi bili održani u Briselu, navodi Koha Ditore.

Iako Čeku i Sejdiu još nisu zvanično dobili nikakav zahtev, kosovski lideri u više navrata izjasnili su se protiv plana Martija Ahtisarija koji predviđa nadziranu nezavisnost.

"Ako taj plan ne bude prihvaćen ili ako se traži promena bilo kog elementa tog dokumenta, javno ćemo tražiti održavanje međunarodne konferencije za redefinisanje granica u Balkanu", rekli su za list neimenovani zvaničnici.

List piše da će kosovski lideri tokom iduće nedelje u formi dokumenta predstaviti svoje ciljeve i strategiju, a to će, kako se dodaje, biti učinjeno narednih dana posle konsultacija i kordinacije stavova sa Sjedinjenim Američkim Državama, Velikom Britanijom, Francuskom i Italijom.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.