Izvor: B92, 28.Mar.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Priština se sprema za nezavisnost

Priština -- Rojters navodi da se kosovski lideri pripremaju za proglašenje nezavisnosti, uprkos mogućnosti ruskog veta.

Kosovski lideri se, uprkos zabrinutosti da bi ruski veto u Savetu bezbednosti UN mogao da odloži proglašavanje nezavisnosti, pripremaju za taj dan. Britanska agencija navodi da su poodmakle pripreme za stvaranje kosovske vojske, ministarstva spoljnih poslova i zamenu zastave.

"Plan (za kosovsku bezbednosnu službu) je spreman. Treba da dodamo još >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << samo jednu stvar i onda je sve gotovo", rekao je Rojtersu politički izvor.

Uz pomoć britanskih stručnjaka, kosovski Albanci sastavili su na 140 strana nacrt plana za formiranje ministarstva spoljnih poslova i mreže ambasada u 14 zapadnoevropskih i balkanskih zemalja.

Ustav je gotovo završen, a poslanici su ovog meseca obećali "nacionalno" takmičenje za novi dizajn zastave i državnih simbola.

"Prvi prioritet je obezbeđivanje članstva u UN i drugim međunarodnim organizacijama, za šta će biti potrebna dobra volja i saradnja Rusije", navodi se u nacrtu plana za ministarstvo spoljnih poslova čiju je kopiju video Rojters.

Na listi zemalja u kojima bi Kosovo želelo da otvori ambasade su, pre svih, SAD, potom Britanija, Francuska, Nemačka, Italija, Švajcarska i Austrija.

"To su zemlje za koje smo sigurni da će priznati nezavisnost Kosova", rekao je albanski politički izvor. Moskva i Beograd su ostavljeni za drugu fazu otvaranja ambasada, pod uslovom da se situacija u Srbiji i stav prema Kosovu drastično promene.

Specijalni izaslanik UN za status Kosova Marti Ahtisari je u izveštaju Savetu bezbednosti preporučio nezavisnost Kosova uz međunarodni nadzor. Kosovski lideri su više puta negoveštavali da će jednostrano proglasiti nezavisnost ukoliko UN ne usvoje rezoluciju.

"Kosovo je nezadrživo kreće ka nezavisnosti. Spremni smo da idemo do samog kraja. Neće biti kompromisa oko nezavisnosti", poručio je kosovski političar Iljber Hisa.

Bez reagovanja na stavove Rusije

U Prištini nema zvaničnih reagovanja na inicijativu Rusije za slanje specijalne misije na Kosovo.

Kao i u ranijim prilikama kada je Rusija izražavala rezerve prema skorom okončanju procesa utvrđivanja statusa Kosova, i povodom poslednje ruske inicijative za slanje istraživačke misije na Kosovo radi utvrđivanja činjeničnog stanja, u kosovskim zvaničnim krugovima nema direktnih reagovanja.

U političkim krugovima veoma oprezno se komentarišu inicijativa Rusije i stav te zemlje prema planu Martija Ahtisarija.

Predsednik Fatmir Sejdiu i premijer Agim Čeku pozdravili su stavljanje plana u proceduru odlučivanja u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, ali nisu komentarisali stavove Rusije.

Čeku je uveren da će u UN biti postignuto jedinstvo u vezi s predloženim rešenjem za Kosovo.

Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu danas je rekao da je tokom nedavne posete Savetu bezbednosti UN predlozio da predstavnici zemalja-članica tog tela posete Kosovo i uvere se u stvarno stanje.

"Posebno sam pozvao predstavnike onih zemalja koje se još nisu jasno izjasnile oko statusa", rekao je Sejdiu novinarima u Prištini.

Posle učešća na sednici Vlade Kosova, on je kazao da se Rusija dvoumi po pitanju statusa, ali da nikada nije izjavila da će u SB UN blokirati proces utvrđivanja statusa.

"Rusija će biti značajan faktor u donošenju zajedničke odluke u okviru SBUN, kao što je bila značajan faktor u radu Kontakt grupe", rekao je predsednik Kosova.

Jedan od članova pregovaračkog tima Kosova Veton Suroi izjavio je da Rusija može pokušati da blokira rezoluciju u SB UN, ali da ne može blokirati želju naroda za nezavisnost Kosova i volju drugih zemalja da priznaju tu nezavisnost.

Portparol pregovaračkog tima Skender Hiseni je izjavio da je na poslednjem sastanku pregovaračkog tima odluleni da treba pojačati kontakte Prištine s članicama Saveta bezbednosti UN, a posebno s Rusijom.

"Pokušaćemo, na različite načine, da kontaktiramo sa stalnom misijom Rusije u UN, a cilj tih kontakata biće ubediti Rusiju da se pridruži državama koje su podržale predlog Ahtisarija", kaže on.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.