Priština hoće da formira vlast na severu Kosova

Izvor: Politika, 27.Dec.2009, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Priština hoće da formira vlast na severu Kosova

To neće funkcionisati, a međunarodna zajednica će napraviti štetu stvaranjem paralelnih institucija, tvrdi državni sekretar za KiM Oliver Ivanović

Kosovska Mitrovica–Predstavnici međunarodne zajednice i vlada Kosova razmatraće mogućnost o konstituisanju lokalne vlasti u tri opštine na severu Kosova – Zubin Potok, Zvečan i Leposavić. Kako za „Politiku” tvrdi Memlji Krasnići, portparol vlade Kosova, na osnovu plana Martija Ahtisarija, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << specijalnog izaslanika EU za Kosovo, i na osnovu Zakona o lokalnoj samoupravi i Ustava Kosova, razmatraju se sve opcije, kako bi, u ove tri opštine, „građanima, bez obzira na nacionalnu pripadnost bile pružene usluge opštine i lokalne vlasti”.Podsetimo, Srbi sa severa Kosova masovno su bojkotovali lokalne izbore koje su u novembru sprovele prištinske vlasti, pa su u opštinamaZvečan, LeposavićiZubinPotokpobedilikandidatistranakakosovskihAlbanaca.

–Već početkom naredne godine razmatraće se sve opcije, objektivno one koje će najviše odgovarati građanima, bez obzira na to da li potiču iz redova albanske, srpske ili ostalih nacionalnih zajednica, kako bi gradonačelnici koji su dobili glasove na novembarskim izborima mogli da obavljaju dužnost, u interesu svih. Mi s predstavnicima međunarodne zajednice takođe razgovaramo i razgovaraćemo o problemu neizlaska Srba na izbore. Vlada Kosova, na osnovu Zakona o lokalnoj samoupravi, konkretno u slučaju ove tri opštine, ima mehanizme na osnovu kojih može da interveniše – kaže za „Politiku” Krasnići, a na našu konstataciju da je „zanemarljiv broj glasača izašao na birališta 15. novembra”odgovara:

„Ne uzimamo u obzir koliko je glasača toga dana bilo na biralištima. Uostalom, nije postojao cenzus, a na osnovu onog broja koji je Centralna izborna komisija objavila za nas su izbori legalni”.Portparol vlade još jednom ponavlja da će se na osnovu plana Martija Ahtisarija, pored izbora koji su održani u opštinama sa srpskim većinskim življem i gde su Srbi dobili većinu u četiri opštine, izbori održati i u severnom delu Kosovske Mitrovice, ali i u Kosovskom Pomoravlju, u opštini Pomoravlje, koje su decentralizacijom obuhvaćene, a to će najverovatnije biti u maju sledeće godine.

Oliver Ivanović, državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju, mogućnost „iznalaženja svih opcija u interesu građana severa Kosova” odbacuje kao nešto što nikako neće moći da funkcioniše. On za „Politiku” kaže da su se Srbi na KiM na prošlogodišnjim lokalnim (i parlamentarnim) izborima koje je organizovala Republika Srbija jasno opredelili za srpsku vladu.

–Srbi su se odlučili na koju stranu će da stanu. Uostalom, izuzetno zanemarljiv broj glasača i srpskih, ali i onih koji potiču iz redova albanske ili muslimanske zajednice, bio je na biralištima 15. novembra, na izborima koje je organizovala Priština. Srbija je trajno opredeljena za potpunu saradnju s novoizabranim srpskim predstavnicima, a odluka međunarodne zajednice i Prištine da konstituišu vlast na severu Kosova dovešće do kontraefekta – kaže Ivanović.

I jedan od predstavnika Srba sa severa Kosova, Branko Ninić, predsednik privremenog veća opštine Leposavić, smatra da „ovo neće uspeti”. On kaže da su se građani Leposavića, ali i ostale tri opštine na severu Kosova jasno opredelili i stali na stranu Republike Srbije. Uostalom, to su pokazali građani Leposavića na nedavnim ponovljenim lokalnim izborima gde je više od 70 odsto biračkog tela glasalo za Beograd. Ninić je naglasio da su i ponovljeni parlamentarni izbori održani 28. novembra u Leposaviću pokazali da je ne samo srpsko, već i muslimansko biračko telo okrenuto srpskoj vlasti u Beogradu.

Podsetimo, na lokalnim izborima koje je organizovala Priština po zvaničnim rezultatima CIK-a najmanja izlaznost zabeležena je na severu Kosova, gde je većinski srpski živalj. Tako je na dva biračka mesta u opštini Leposavić – u selima Rvatska i Šaljska Bistrica – izašlo 0,83 odsto biračkog tela, u Zvečanu gde se glasanje obavljalo u selu Boljetin svoje biračko pravo ostvarilo je 0,75 odsto glasačkog tela, dok je u Zubinom Potoku, gde su pravo glasa imali Albanci iz sela Čabra, toga dana na glasanje izašlo 6,64 odsto glasača.

Biljana Radomirović

[objavljeno: 28/12/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.