Izvor: B92, 21.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Priština bez jednostranih poteza

Priština -- Kosovski zvaničnici rekli da neće povlačiti jednostrane poteze ni nakon što je Rusija ponovo odbila predlog zapadnih zemalja.

Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu rekao je da pregovarački tim još nije dobio zvaničan zahtev za nastavak pregovora o statusu, ali je kazao da će Priština nastaviti saradnju sa međunarodnim faktorima. Sejdiu je, međutim, naveo da oko Ahtisarijevog paketa, koji predviđa nadziranu nezavisnost za Kosovo, ne može više biti pregovora.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
"Ovaj paket je dokument koji smo podržavali i o njemu više ne može biti pregovora. Ne može biti pregovora ni oko nezavisnosti Kosova. Za nas je važno da u odluci Saveta bezbednosti jasno bude predviđen datum nezavisnosti Kosova", rekao je Sejdiu.

Kosovski predsednik nije želeo da spekuliše oko rokova za finalizaciju procesa, ali je rekao novinarima u Prištini, nakon sastanka sa izaslanikom EU Štefanom Leneom, da Kosovo ne može ostati zauvek talac želja nekih strana.

Lider opozicione Demokratske partije Kosova Hašim Tači rekao je da se uloga Rusije ne treba ignorisati, ali da ne treba ni preterivati.

Tači nije direktno odgovorio na pitanje da li je Priština spremna za novu rundu pregovora, ali je naveo da će se nezavisnost postizati u saradnji sa Vašingtonom i Briselom. "Bila bi ludost od strane političkih faktora Kosova kada bi preduzeli neki korak bez konsultacija sa Vašingtonom i EU", rekao je Tači.

Specijalni izaslanik EU je rekao da se u Savetu bezbednosti UN nastavljaju konsultacije, a da su u novi predlog rezolucije o statusu Kosova uključene neke ideje francuskog predsednika Nikole Sarkozija. "Novi predlog rezolucije je još jedan korak u procesu", rekao je Lene.

Prema njegovim rečima, proces određivanja statusa je istorijski proces i zbog toga se ne može govoriti o strogim vremenskim rokovima. Međutim, on je naveo da je Kosovo blizu postizanja ciljeva i pozvao lidere u Prištini da nastave saradnju sa međunarodnim faktorima.

Lene je rekao da raste podrška Ahtisarijevom planu, ali da još nije postignut cilj, pa se diskusije u Savetu bezbednosti nastavljaju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.