Izvor: B92, 23.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Priština: Sastanak bez rezultata

Priština -- Sastanak sa delegacijom Beograda u Beču nije doneo rezultat, ocenili su članovi pregovaračkog tima Kosova.

Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu je, po povratku u Prištinu, rekao da sa Beogradom nisu raspravljali o statusu Kosova, već da su strane opet predstavile svoje poznate statove. Sejdiu je rekao da je dokumenat od 14 tačaka, koji je predstavila trojka, samo "radni dokumenat" na koji kosovska strana ima primedbe, ali nije precizirao kakve.

Ipak, on >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je isključio mogućnost da ovaj dokumenat po nečemu prejudicira status Kosova.

Predsednik Kosova je priznao da je tokom jučerašnjeg sastanka bilo "replika" između delegacija Prištine i Beograda

"Beograd je upotrebio retoriku iz prošlih vremena što opterećuje proces pregovora", je rekao Sejdiu.

Kosovski premijer Agim Čeku ocenio je da nema boljeg rešenja od nadzirane nezavisnosti zato što to predstavlja "prihvatljiv kompromis" i uzima u obzir ralnost na terenu.

"Neće biti boljeg rešenja od predloženog planom (izaslanika UN Martija) Ahtisarija. Ni za mesec dana ni za 10 niti za 20 godina. Taj plan je kompromis između pozicija Kosova i Srbije zato što uzima u obzir realnost na terenu", naveo je Čeku u članku koji danas posle podne objavljuje pariski "Mond".

Predsednik reformističke partije Ora Veton Suroi je rekao da Priština ne prihvata poziciju Beograda o raspravi oko autonomije Kosova.

"Ovakva opcija nije više tema debata ni u svetskim centrima", je rekao Suroi.

Pregovarački tim Kosova je potvrdio učešće u narednom direkton sastanku sa Beogradom, predviđenom za 5. novembar u Beču. Cclanovi tima su rekli da se do 10. decembra očekuju još tri sastanka uz posredovanje trojke.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.