Izvor: B92, 29.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Priština: Reakcije na Verhagena

Priština -- Izjava holandskog ministra da je svaki dogovor oko Kosova prihvatljiv, pa i podela, dovela je do oštrih reakcija u Prištini.

Izjava ministra spoljnih poslova Holandije Maksima Verhagena da je za Vladu Holandije prihvatljiva svaka opcija za budući status Kosova o kojoj se slože Beograd i Priština, uključujući i podelu, izazvala je oštre reakcije u Prištini. Predsednik Kosova Fatmir Sejdiju je, posle susreta sa Verhagenom, ponovio da se ne može pregovarati >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << o nezavisnosti i teritorijalnom integritetu Kosova.

Neposredno pred nastavak bečkih pregovora o statusu Kosova, međunarodna zajednica je preko holandskog ministra spoljnih poslova Maksima Verhagena, poručila pregovaračkim stranama da 30. avgusta ne nastave da bivaju ukopani u početne pozicije.

Prenoseći ovu poruku političkim vođama u Prištini, Verhagen je rekao da je istu poruku nešto ranije uputio i rukovodstvu u Beogradu.

"Nadam se da kreativno razmišljanje i rasprava u Beču mogu dovesti do situacije u kojoj će međunarodna zajednica moći da podrži rezoluciju Saveta bezbednosti o budućem statusu Kosova", kazao je Verhagen.

On je bio i prvi ministar spoljnih poslova jedne članice EU koji je zvanično saopštio da se njegova zemlja može složiti s podelom Kosova.

"U vezi sa eventualnom podelom Kosova kao mogućim rešenjem, želim da istaknem da to nisam predložio kao rešenje već kao primer. Ako se obe strane budu složile oko toga, to bi bilo prihvatljivo i za holandsku vladu", rekao je Verhagen.

Kosovski lideri su kategorički odbili čak i raspravu o ideji podele. "Nikad se nećemo pomiriti s podelom, ona je neprihvatljiva i ne tiče se samo Kosova i Srbije, veći regiona", kazao je premijer Agim Čeku.

"Ako počnemo da crtamo nove granice ko zna gde ćemo se zaustaviti", kazao je on.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.