Izvor: B92, 21.Dec.2002, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Priština: Presuda tri godine nakon političkog obračuna

Priština -- Presuda kojom su petorica članova takozvane grupe "Dukađin" (Metohija na albanskom) osuđeni na višegodišnje zatvorske kazne izazvala je ove nedelje mnogo manje bure u kosovskoj javnosti, nego što su to letos učinila njihova hapšenja i podizanje optužnice. Svih pet članova grupe "Dukađin" su zbog otmica, zlostavljanja i ubistava četvorice kosovskih Albanaca juna 1999. godine osuđeni na višegodišnje zatvorske kazne. Prvooptuženi Idriz Baljaj dobio je 15 godina, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Daut Haradinaj i Bekim Zekaj po pet, a Ahmet Elšani i Ramuš Ahmetaj po tri godine zatvora. Za razliku od letos, kada su protesti zbog hapšenja grupe "Dukađin", ali i druge grupe bivših pripadnika OVK iz zone "Lap" (Llap, odnosno Lab na srpskom) zahvatili celo Kosovo i u kojima su se demonstranti sukobljavali sa pripadnicima policije UNMIK-a i Kfora, nakon presude stigle su samo očekivane reakcije partija i organizacija proizašlih iz bivše OVK. Razlog za proteste slabijeg intenziteta verovatno je to što je odluka suda bila očekivana, pogotovo nakon serije tekstova u "Bota sotu", ali i u drugim prištinskim listovima, o ubistvima koje su pripadnici grupe "Dukađini" počinili.

Prvi su se, dan nakon presude, oglasili glavni štab KZK, inače formacije nastale rasformiranjem OVK, i komandant tog korpusa Agim Čeku, ocenjujući da je odluka suda politički motivisana i pogrešna. Izražavajući uverenje u nevinost osuđenih, Glavni štab KZK izrazio je nadu da će presuda biti preispitana u najvišim instancama kosovskog sudstva i da će "pravda biti zadovoljena". Predsednik i premijer Kosova Ibrahim Rugova i Bajram Redžepi nisu se oglasili povodom presude. Rugovin DSK pritom ocenjuje da je "odluka kao takva - odluka suda" i da "treba imati poverenje u pravdu", ističući podršku "funkcionisanju pravde i vladavine zakona na Kosovu".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.