Priština: Preminula 2 demonstranta

Izvor: B92, 11.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Priština: Preminula 2 demonstranta

Jučerašnji sukobi (rferl.org)

Priština, Beograd -- Dve osobe koje su teško povređene u jučerašnjim demonstracijama u Prištini podlegle su povredama, saopštio je UNMIK.

"Žalosno je što su izgubljena dva života kao posledica neobuzedanog narušavanja bezbednosti ispred vladinih zdanja", izjavio je šef UNMIK policije Stiven Kertis. Kako se navodi u sapštenju UNMIK-a, demonstranti su ispred vladinih zgrada primorali policiju da preduzme odbrambene mere kako >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bi uspostavili red.

Predstavnik "Samopredeljenja" Glauk Konjufca je rekao da su, prema informacijama tog pokreta, tela dvojice demonstranata preminulih od povreda zadobijenih na jučerašnjim demonstracijama dopremljena u mrtvačnicu u Prištini.

On je potvrdio da je preminuo Arben Dželadini, iz Prištine, rođen 1972. godine. Prema nezvaničnim informacijama, od zadobijenih povreda preminuo je i Man Baljaj, rođen 1976, iz Podujeva.

Prištinski mediji su jutros javili da su tri osobe koje su teško povređene u protestu prebačene tokom noći iz prištinskog kliničkog centra u druge bolnice.

"Posle hiruških intervencija u Kliničkom centru u Prištini, jedan 26-godišnjak je helikopterom prebačen u Klinički centar u Skoplje", rekli su izvori iz prištinskog kliničkog centra za dnevni list "Koha ditore". Prema tom listu, drugi povređeni je prebačen u bolnicu Kfora u bazi Bondstil, a treći u Kforovu bolnicu u Prizrenu.

Direktor Kliničkog centra u Prištini Abdulj Krasnići nije hteo da iznosi pojedinosti o povredama, dodavši da informacije može dati tek posle obrade rana.

Podsetimo, demonstracije u Prištini, koje je juče organizovao pokret "Samoopredeljenje" nezadovoljan predlogom specijalnog izaslanika Martija Ahtisarija, završile su se sukobom policije sa pristalicama Pokreta.

Lider "Samopredeljenja" Aljbin Kurti uhapšen je nekoliko sati posle protesta i sukoba sa policijom, saopštila je Kosovska policijska služba. Kurti je uhapšen posle konferencije za novinare na kojoj je okrivio policiju za nasilje i sukobe tokom protesta.

Inače, demonstracije su počele juče oko 14 sati, a situacija se stabilizovala tek kasno sinoć. Uhapšeno je 14 demonstranata, a povređeno je oko 80 ljudi, od kojih četvoro teže.

Poznati kosovski disident Adem Demaći, koji je bio u prvom redu protestne kolone zajedno sa Aljbinom Kurtijem, je rekao da protivljenje rešenju koje se sprema za Kosovo nema antisrpski karakter, ali da su Albanci protiv toga da 5 odsto Srba dominiraju Kosovom.

"Evropa treba da čuje naš glas, Evropa treba da poštuje našu volju", rekao je Demaći, kao i da su popuštanja u vezi sa statusom neprihvatljivi za Albance.

Kosovski tim: Nasilje isprovocirano

Pregovarački tim Vlade Kosova ocenio je da su jučerašnjim protestom u Prištini pripadnici pokreta Samopredeljenje provocirali nasilje, i izazvali tenzije i nestabilnost, suprotno interesima Kosova.

"Pregovarački tim Kosova poziva građane da pomognu očuvanje stabilnosti zemlje", navodi se u saopštenju pregovaračkog tima posle vanrednog sastanka održanog povodom smrti dvojice učesnika jučerašnjih demonstracija.

Članovi pregovaračkog tima su saopštili da su nasilje protiv institucija i rušenje javnog reda i zakona neprihvatljivi, i da protesti poput onoga koji je juče organizovan u Prištini mogu imati negativne posledice u procesu formiranja države Kosova.

Kontakt grupa: Nema razloga za nasilje na Kosovu

Predstavnici zemalja Kontakt grupe na Kosovu ocenili su večeras da na Kosovu nema razloga za upotrebu nasilja u političke svrhe.

"Razočarani smo što je protest doveo u rizik ljudske živote", rekao je u ime Kontakt grupe, šef kancelarije Velike Britanije na Kosovu Dejvid Blant.

Posle jučerašnjih demonstracija pristalica pokreta Samoopredeljenje u Prištini, od zadobijenih povreda preminula su dva demonstranta.

"Nema nikakvih razloga za upotrebu nasilja na Kosovu, ni sada, ni u budućnosti, za postizanje političkih ciljeva", rekao je Blant i dodao da Kontakt grupa podržava nezavisnu istragu o ponašanju policije tokom protesta.

Kfor je, u međuvremenu, saopštio da je u toku istraga koja treba da utvrdi okolnosti smrti dvojice demonstranata.

"Na zahtev UNMIK-a, Kfor je pružio podršku policijskim snagama u uspostavljaju reda posle nemira koje je izazvala grupa demonstranata", navodi se u saopštenju i dodaje da u demokratskom društvu svi imaju prava na demonstracije, ali ne i na izazivanje nasilja.

Janjić: Protesti su planirani i očekivani scenario

Dušan Janjić (FoNet)

Direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić izjavio je danas da su najnoviji protesti Albanaca u Prištini "planirani scenario koji se i očekivao", ali i test spremnosti međunarodne policije da i silom spreči delovanje na ulicama.

Janjić je rekao da subotnje demonstracije i odgovor Međunarodne policije mogu samo da ubrzaju planirani scenario i učine da on izmakne kontroli.

"Zapravo, moguće je da sada dođe do izmicanja kontrole albanskih ekstremista i da dođe do omasovljenja pokreta Aljbina Kurtija u ime solidarnosti sa njim i protesta protiv preterane upotrebe policije", rekao je Janjić.

Prema njegovim rečima, "Pokret samoopredeljenje" Aljbina Kurtija, je indirektno podržan od Međunarodne zajednice, pre svega od nevladinih organizacija iz Amerike i Italije sa ciljem da se kanališe nezadovoljstvo Albanaca ukupnom situacijom i onom oko statusa Kosova.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.