Izvor: B92, 24.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Priština: Bez debate iz prošlosti

Priština -- Pregovarački tim Prištine poručuje da albanska delegacija ne može da se vraća "na debate iz prošlosti o autonomiji".

Poslednji u seriji susreta na visokom nivou između Prištine i Beograd ne samo da je označio prelazak sa visoke diplomatije na direktne razgovore dve strane, već je bio i najteži i najkonfliktniji možda još od samog početka pregovora o statusu pod Ahtisarijevim rukovodstvom, zaključak je koji se može izvesti sa konferencije za štampu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koju je nakon povratka iz Beča održao kosovski pregovarački tim.

Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu kazao je da je bečki sastanak predstavljao demonstraciju dva sveta od kojih onaj beogradski teži obnovi prošlosti na Kosovu, dok onaj prištinski teži uvažavanju realnosti i održivim rešenjima na duži rok.

Sejdiu je rekao da odgovornost za tenzije, replike, pa i povremene verbalne sudare dve delegacije na bečkom sastanku leži na srpskoj strani koja je, po njegovom mišljenju, insistirala na Kosovu kao srpskoj provinciji čija prava zavise od volje Beograda.

"Koristili su prevaziđen rečnik koji predstavlja teret za proces - Kosovo je srpska provincija, Kosovo i Metohija, nikada vas nećemo priznati - bio je kontekst i diskurs u kojem su se kretali", rekao je Sejdiu.

Novinare je interesovalo kako je na to reagovala prištinska delegacija. "Mi smo im rekli ko smo i koja je politička volja građana Kosova, kao i da će nezavisnost i suverenost Kosova biti dozvoljene ", rekao je Sejdiu.

"Nemoguć sporazum sa Beogradom"

Političkog sporazuma izmedju Prištine i Beograda u dodatnom procesu pregovora neće biti, ocenjuje Hašim Tači.

Posle 10. decembra Kosovo će proglasiti nezavisnost i priznaće ga sve uticajne zemalje osim Rusije, izjavio je u sredu predsednik Demokratske partije Kosova Hašim Tači. Tači, koji je i član pregovaračke ekipe Kosova, rekao je studentima privatnog Univerziteta za biznis i tehnologiju u Prištini da će se u dodatnom procesu pregovora održati dva, najviše tri sastanka delegacija Prištine i Beograda.

"Nikada nisam verovao u kompromis sa Srbijom o budućnosti Kosova, u to ne verujem ni sada. Odnosi Kosova i Srbije treba da budu specifični, pošto je Srbija na Kosovo došla silom i pre nego što je otišla odavda, izvršila je genocid nad albanskim narodom", rekao je Tači.

On je rekao da će jednostranu nezavisnost Kosova priznati sve velike sile, osim Rusije.

"Ne želim da govorim o minutima, satima, nedeljama ili mesecima kada ćemo biti nezavisni, ali mogu da vam osiguram da će se nezavisnost dogoditi posle 10. decembra", kazao je Tači.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.