Izvor: B92, 06.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Priština: ANA i dalje u žiži

Priština -- Snimak naoružanih pripadnika ANA koje je preksinoć prikazala Radio-televizija Kosova i dalje je glavna tema u kosovskoj javnosti.

Reagovanja na televizijsku promociju naoružanih pripadnika Albanske nacionalne armije jesu gotovo identična, bez obzira s koje strane dolazila. Građani u anketama zabrinuto ističu da su ilegalne naoružane grupe u ovom momentu najmanje potrebne Kosovu.

Opozicioni Nacionalni pokret za oslobođenje Kosova, partija s krajnje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << desnice s korenima u albanskoj emigraciji iz osamdesetih, saopštila je da pojava pripadnika ANA danas više nema značaja za Kosovo.

S druge strane, predsednik skupštine Kolj Beriša pobio je obrazloženje ANA o opasnostima koje prete Kosovu od paramilitaraca iz Srbije, ocenivši da Kosovu s KFOR-om i drugim mehanizmima odbrane ne preti nijedna opasnost.

Ukoliko ne bude neke nove akcije ANA može se očekivati da će ubrzo pasti u zaborav, zbog intenziviranja pregovora o statusu i sastanka u Briselu.

Vredi istaći da je s najvišeg političkog vrha, kroz izjavu predsednika Kosova Fatmira Sejdijua, po prvi put od početka nove faze pregovora, javnosti simbolično signalizirana mogućnost njihovog novog produženja nakon 10. decembra, kada Kontakt grupa bude podnela izveštaj:

"Mislim da može postojati potreba za dodatnim vremenom zbog proceduralnih aspekata, ali i nastojanja da se postigne konsenus za donošenje odluke o Kosovu", kazao je on.

Šuk: Sumnjam da se na snimku vide pripadnici ANA

Zamenik šefa UNMIK-a Stiven Šuk izrazio je sumnju da su maskirane osobe viđene u televizijskim snimcima poslednjih dana, pripadnici organizacije Albanska nacionalna armija, prenosi danas prištinski dnevnik "Koha ditore".

"Lično sumnjam da su naoružane i uniformisane osobe, koje smo ovih dana videli na snimcima Televizije Kosova, vojnici Ane. Ne znam koliko su verodostijni snimci koje je emitovala Televizija Kosova", rekao je Šuk.

On je, međutim, ocenio da bez obzira na istinitost ili ne snimaka, prilog emitovan prethodnih dana na televiziji može "štetiti" procesu utvrđivanja budućeg statusa Kosova.

Bivši američki general je ponovio stav UN administracije na Kosovu oko Albanske nacionalne armije iz 2003. godine kada je tadašnji šef UNMIK-a Mihael Štajner Anu proglasio terorističkom organizacijom.

"Garda" najavila novi skup

Takozvani Ujedinjeni pokret srpstva i Garda cara Lazara najavljuju da će 14. oktobra odrzati "mirovni skup" u Kosovskoj Mitrovici, izjavio je predsednik UPS-a i komandant Garde Andrej Milić.

"Na skupu u Kosovskoj Mitrovici zatražićemo od NATO da razoruža terorističku Albansku nacionalnu armiju koja otvoreno preti Srbima preko albanskih medija", rekao je Milić.

On je upozorio UNMIK i KFOR da pripadnici Garde neće dozvoliti da im međunarodne snage bezbednosti oduzmu srpske zastave i obeležja garde, kao što su to nedavno učinili prilikom proslave Vidovdana.

Milić navodi da će se UN i NATO "suočiti sa mnogim iznenađenjima" ako zabrane protest koji nameravaju da održe 14. oktobra na severu Kosova, jer su i pravovremeno obavesteni o odrzavanju mirovnog skupa. Prema rečima Milića, još nisu dobili odgovor na zvaničan zahtev za održavanje skupa.

"Garda će intervenisati u slučaju jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova, jer smo položili zakletvu za slobodu srpstva i rat do oslobođenja srpskih zemalja", rekao Milić, koji je i naveo "da se nalazi na planini u kampu za obuku pripadnika Garde nedaleko od Guče i Ivanjice".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.