Izvor: B92, 22.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pripremljen nacrt Ustava Kosova

Priština -- Pripremljen nacrt kosovskog ustava, koji se zasniva na planu međunarodnog posrednika Martija Ahtisarija.

"Osnova Ustava biće politička volja građana Kosova, dokument izaslanika Martija Ahtisarija, pošto se on usvoji u Savetu bezbenosti UN, i adekvatno predstavljanje manjina na osnovu međunarodnih dokumenata", rekao je predsednik radne grupe za izradu novog ustava Kosova Hajredin Kući, koji je i potpredsednik opozicione Demokratske partije Kosova.

Ahtisarijev >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << predlog predviđa da Kosovo ima svoj ustav. Trenutno, najviši pravni akt Kosova je Ustavni okvir, koji je kosovski parlament usvojio 2001. godine.

Prema rečima Kućija, najviši pravni akt Kosova biće završen u predviđenom roku, nakasnije mesec dana posle usvajanja nove rezolucije u Savetu bezbednosti UN.

"Mesec dana posle usvajanja rezolucije u Savetu bezbednosti UN predaćemo predlog Skupštini Kosova, koja treba da ga razmotri. Posle toga, u roku od 120 dana Skupština Kosova će usvojiti Ustav", rekao je Kući.

On je kazao da će nakon donošenja nove rezolucije u UN o Kosovu biti formirana Ustavna komisija, koju će činiti predstavnici svih nacionalnih zajednica. "U Ustavnoj komisiji će biti 15 Albanaca, 3 Srba i 3 predstavnika ostalih manjina", rekao je Kući.

"Nevažeća jednostrana nezavisnost"

Nosilac Srpske liste za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović danas je, posle razgovora sa šefom UNMIK-a Joakimom Rikerom, izjavio da je dobio uveravanja da će Riker poništiti eventualnu odluku o jednostranom proglašenju nezavisnosti Kosova.

"Za nas je vrlo važno da znamo šta će UNMIK uraditi po pitanju poboljšanja bezbednosti za preostale Srbe, a hteli smo i da vidimo koja je moguća reakcija UNMIK u slučaju jednostranog proglašenja nezavisnosti", izjavio Ivanović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.