Pripreme za tehničke razgovore

Izvor: B92, Beta, 04.Feb.2009, 10:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pripreme za tehničke razgovore

Beograd -- Šef UNMIK-a Lamberto Zanijer vodi pregovore sa Beogradom i Prištinom o otpočinjanju razgovora o tehničkim pitanjima.

Portparol UNMIK-a Aleksandar Ivanko za B92 je izjavio da je još rano reći da li će u eventualnim razgovorima Beograda i Prištine učestvovati visoki zvaničnici ili stručnjaci za pojedina pitanja. To će biti jasnije nakon što šef UNMIK-a Zanijer završi pregovore sa obema stranama, kaže Ivanko.

"Ambasador Zanijer se sastao sa gospodinom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Jeremićem pre nekoliko dana u Njujorku i planira da se sastane sa Vladom Kosova u četvrtak ujutru. Onda će on, na osnovu tih svojih pregovora, odlučiti u kom pravcu bi Ujedinjene nacije trebalo da nastave”, najavio je Ivanko.

Jeremić: Sa UN o šest tačaka

Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić rekao je da je Beograd spreman za razgovore sa Ujedinjenim nacijama o sprovođenju šest tačaka o Kosovu i odbacio je mogućnost direktnih pregovora o tome sa Prištinom.

On je za FOX televiziju rekao da UN treba da odrede datum, da je Beograd spreman i dodao da Srbija sa vlastima Kosova može razgovarati samo o njegovom statusu.

"Pitanja koja je pokrenuo generalni sekretar UN u svom novembarskom izveštaju jesu pitanja koja bi trebalo da budu razmatrana na tehničkom nivou i verovatno će u njih biti uključeno i nekoliko međunarodnih igrača, među njima i Euleks”, kaže on.

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da je Srbija spremna na pregovore koji se tiču životnih pitanja na Kosovu, što je naišlo na osudu pojedinih opozicionih stranaka.

Zanijer i sa Tačijem

Prema pisanju lista "Koha Ditore, Zanijer će se sutra u Prištini sastati sa predsednikom kosovske vlade Hašimom Tačijem.

List je preneo da je UNMIK-u potvrđeno da je Tači prihvatio poziv Zanijera i naveo da bi njih dvojica mogla da razgovaraju i o ulozi UNMIK-a u razgovorima sa Beogradom, kao i mogućem uključivanju Euleksa, ali samo o tehničkim, ali ne i političkim pitanjima.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Priština neće posredovanje UN

Izvor: RTS, 04.Feb.2009

Predstavnik Evropske unije na Kosovu Piter Fejt želi da preuzme glavnu ulogu u budućim tehničkim razgovorima sa Beogradom. Sledi serija razgovora šefa UNMIK-a sa kosovskim zvaničnicima. Priština traži skidanje sporazuma u šest tačaka sa dnevnog reda budućih razgovora. ..Trojica šefova međunarodnih...

Nastavak na RTS...

Razgovori Beograda i Prištine do kraja meseca

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Feb.2009, 13:38

PRIŠTINA - Razgovori Beograda i Prištine o tehničkim pitanjima mogli bi da počnu krajem ovog meseca, piše danas prištinski list "Koha ditore", navodeći da su zvaničnici UNMIK-a potvrdili da će ta misija insistirati na direktnim razgovorima predstavnika Srba i Albanaca...List je naveo...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.