Izvor: B92, 23.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pripreme za kosovske izbore

Priština -- Šef UNMIK-a Joahim Riker kaže da će se ovogodišnji izbori na Kosovu održati po proporcionalnom sistemu.

Liste će biti otvorene, a predsednici opština će se birati neposredno. "Narednih dana ću objaviti zakonski okvir za parlamentarne i lokalne izbore, da bi posle toga, početkom septembra, objavio i datum izbora", rekao je Riker posle sastanka sa predsednikom Kosova Fatmirom Sejdiuom.

Sejdiu je rekao da je sa šefom UNMIK-a razgovarao i o izborima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koji bi, kako je predložila prištinska pregovaračka ekipa, trebalo da budu održani u trećoj nedelji novembra.

Predsednik je skrenuo pažnju da se izbori mogu odložiti ukoliko se proceni da će direktno uticati na tok procesa statusa Kosova.

Kosovskim institucijama mandat ističe u decembru, dok je opštinskim skupštinama mandat istekao prošle godine, ali je tadašnji šef UNMIK-a Soren Jesen Petersen doneo odluku da se njihovo održavanje odloži do donošenja odluke o statusu.

Opozicione političke partije insistirale su da se izbori na oba nivoa održe do kraja ove godine jer bi sadašnje institucije Kosova izgubile legitimitet.

Iako je na šefu UNMIK-a da odredi uslove izbora, veće političke partije su se dogovorile da cenzus bude pet odsto.

Biračko telo na Kosovu, prema podacima iz 2004. godine, imalo je oko 1,3 miliona glasača.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.