Izvor: B92, 11.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pripreme za "beli šengen"

Beograd -- Srbija će se do marta sledeće godine pripremiti za razgovore o dolasku na "belu šengensku listu", izjavila Tanja Miščević.

Direktorka Kancelarije Vlade Srbije za pridruživanje Evropskoj uniji danas u izjavi novinarima ukazala je da Srbija do tada mora da stvori zakonodavni okvir za početak razgovora, podsetivši da su zakoni o putnoj ispravi i o azilu usvojeni u Skupštini Srbije, dok je zakone o granici i o strancima usvojila Vlada i predstoji im usvajanje u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << parlamentu.

Miščevićeva je podsetila da Srbiju u idućoj godini očekuje izdavanje novih ličnih karata, a na osnovu njih, u martu i izdavanje biometrijski zaštićenih pasoša, što su, uz konstantnu borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije i saradnju policije u regionu, neki od uslova za dolazak na "belu šengensku listu".

Prema njenim rečima, osnovni cilj Srbije je dolazak na tu listu do kraja 2008. godine, istovremeno sa dobijanjem statusa kandidata za članstvo u EU.

Miščevićeva je istakla da to ne zavisi samo od Evropske komisije, već i od ministara unutrašnjih poslova zemalja EU, i sposobnosti Srbije da ih ubedi da kao zemlja ne predstavlja opasnost i ne "izvozi" organizovani kriminal.

Ona je navela i da 1. januara sledeće godine na snagu stupaju sporazumi o viznim olakšicama i o readmisiji i dodala da će biti napravljena brošura, koja će biti dostupna građanima, kako bi znali šta im je potrebno od dokumenata ako se prijavljuju za vizu po olakšanim uslovima.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.