Izvor: Blic, 17.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Priprema se nova rezolucija o Kosovu

U Ujedinjenim nacijama u toku je priprema nacrta rezolucije kojom bi se dao "rok za razmišljanje i rasprave" kako bi se Beograd i Priština usaglasili oko statusa Kosova, saznaje Frans pres u diplomatskim izvorima u Parizu.

Prema tim izvorima, ako taj rok, čije trajanje nije precizirano, ne donese rezultate, "nesumnjivo bi bilo potrebno vratiti se planu (specijalnog izaslanika UN Martija) Ahtisarija". Nacrt rezolucije, čija je priprema u toku u UN, rezultat je sastanka visokih funkcionera >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << pet zemalja Kontakt grupe, koji je održan u utorak u Parizu, a kome nije prisustvovala Rusija, rekao je taj diplomatski izvor.

Prištinski list "Zeri" juče je objavio da su stručnjaci iz SAD, Velike Britanije, Francuske, Nemačke i Italije u petak sastavili novi nacrt rezolucije o Kosovu kojim se predviđa obnavljanje rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN na 120 dana i nastavak pregovora.

Šef slovenačke diplomatije Dimitrij Rupel u petak je razgovarao sa generalnim sekretarom UN Ban Ki Munom o, kako je rekao, ideji neke vrste moratorijuma na donošenje odluke o statuso Kosova koje bi bilo odloženo na četiri do šest meseci, prenela je juče slovenačka agencija STA. Rupel je rekao da se ona razmatra i u EU, UN i SAD i da postoje različita shvatanja kako bi to vreme trebalo iskoristiti.

"Neki žele da koriste to vreme za dodatna objašnjenja koja bi na kraju mogla dovesti do jačanja podrške planu Martija Ahtisarija. Drugi žele da se ponovo pokrenu pregovori čiji rezultat ne bi bio poznat unapred", rekao je Rupel.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.