Prioritet borba protiv organizovanog kriminala

Izvor: Glas javnosti, 30.Jun.2011, 07:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prioritet borba protiv organizovanog kriminala

BUDVA - Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić istakao je danas u Budvi da će borba protiv organizovanog kriminala biti u centru aktivnosti Srbije tokom njenog predstojećeg predsedavanja Procesom saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP).

"Nećemo štedeti napore da eliminišemo tu pretnju za našu bezbednost, njene glavne uzroke kao i njene posledice. Nastavićemo da primenjujemo politiku nulte tolerancije", rekao je Jeremić na ministarskom sastanku zemalja SEECP-a, dan uoči >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << samita.

Srbija danas preuzima od Crne Gore jednogodišnje predsedavanje SEECP-om, kao najvišim političkim forumom u regionu, koji predstavlja okosnicu saradnje u jugoistočnoj Evropi. Jeremić je upozorio da se krajnji uspeh u borbi protiv organizovanog kriminala "koji se širi kao virus tamo gde naiđe na najmanji otpor" ne može postići bez "mnogo većeg zajedničkog angažovanja".

"Mi čvrsto verujemo da borba protiv organizovanog kriminala mora biti u centru reformske agende svake zemlje u jugoistočnoj Evropi, kao što je u našoj", rekao je Jeremić.

On je podvukao da sve zemlje regiona mogu biti ohrabrene time što odnosi među zemljama regiona nisu nikad bili bolji uz novi nivo poverenja i razumevanja.

"Verujem da je cilj svih članica SEECP-a da pretvore ovaj region u oblast bez nasilja i nestabilnosti. Uz čvršću saradnju možemo da postignemo cilj izgradnje bolje budućnosti u jugoistočnoj Evropi", rekao je Jeremić.

Kao region međutim zemlje treba da su svesne da problemi koji se nadvijaju nad mnogim delovima Evrope neće nestati preko noći, rekao je Jeremić i naglasio da ekonomska situacija u Evropskoj uniji predstavlja razlog za brigu, i da ona ima i političke posledice na region. On je naglasio da bez obzira na to što se u okviru EU možda oseća oklevanje da se nastavi proširenje posle Hrvatske zemlje regiona treba da nastave reforme i da se trude da ostvare "najbolju praksu i principe dobre vladavine koji postoje u Evropi".

Jeremić je ukazao da je sve važnije da zemlje članice SEECP rade zajedno na što više konkretnih projekata i ocenio da će one više nego ikad morati da se oslanjaju jedna na drugu za podršku. Srpski ministar je podvukao da će jedan od prioriteta predsedavanja Srbije biti produbljivanje dijaloga i sveobuhvatne saradnje između SEECP-a i evropskih institucija.

Dodatna pažnja biće usmerena na unapređenje reginalnih projekata u oblasti obrazovanja, nauke i kulture u okviru Regionalnog saveta za saradnju (RČ). Jeremić je podvukao da će zbog globalnih klimatskih promena region jugoistočne Evrope, kao i većina drugih delova naše planete, biti sve više izložen prirodnim nepogodama i da je potrebno bez odlaganja razviti regionalni pristup strategiji bezbednosti životne okoline.

On je izrazio očekivanje da će zemlje članice SEECP podržati Regionalni centar za delovanje u vanrednim situacijama u Nišu i dodao da su sve zemlje SEECP-a pozvane da u njemu učestvuju kao punopravni partneri. Članice Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi, formiranog 1996. godine, su Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Grčka, Hrvatska, Makedonija, Moldavija, Rumunija, Srbija i Turska.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.