Prioritet  Vlade priključenje Srbije EU

Izvor: S media, 02.Sep.2009, 19:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prioritet Vlade priključenje Srbije EU

Luksemburg pruža snažnu podršku Srbiji u procesu evropskih integracija u potpunosti uvažavajući napore koje Srbija ulaže ispunjavajući sve obaveze na tom putu, istaknuto je tokom ragovora predsednika Vlade Srbije Mirka Cvetkovića i potpredsednika Vlade i minista spoljnih poslova Luksemburga Žana Aselborna.

Na sastanku je, kako se navodi u saopštenju, zajednički konstatovano da postoji prostor za poboljšanje ekonomske saradnje dve države, posebno na nivou investiranja >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << i

saradnje privrednika dve zemlje.

Istaknut je veliki značaj razvojne pomoći Luksemburga Srbiji posebno u oblasti unapređenja rada Beogradske berze.

Srpski ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić razgovarao sa otpredsednikom Vlade i ministrom spoljnih poslova Luksemburga Žanom Aselbornom, o naporima koje Srbija čini u pogledu okončanja saradnje sa Haškim tribunalom i problemima sa kojima se susreće na putu evropskih integracija.

Ljajić je, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, naglasio da Srbija čini sve što je u njenoj moći kako bi okončala saradnju sa Haškim tribunalom, u šta je, po njegovim rečima, "uverena čitava medjunarodna zajednica, izuzimajući Holandiju".

Aselborn je pozitivno ocenio napore Srbije u cilju završetka saradnje sa Haškim tribunalom i dodao da Luksemburg podržava dalji napredak Srbije ka EU.

Šef diplomatije Luksemburga je izrazio nadu da će u skoroj budućnosti biti odmrznut Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju izmedju Srbije i EU.

Ministar spoljnih poslova Luksemburga Žan Aselborn i ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić razgovarali o viznoj liberalizaciji i saradnji Srbije sa Haškim tribunalom.

Kako je saopštilo Ministarstvo unutrašnjih poslova nakon tog razgovora, Aselborn je rekao da su "Srbija i MUP uradili odličan posao" u domenu vizne liberalizacije i da se nada da će na jesen biti doneta pozitivna odluka o ukidanju viza Srbiji.

Dačić je rekao da je MUP spreman da sa ministarstvom Luksemburga potpiše Sporazum o policijskoj saradnji, kao i Sporazum o readmisiji.

Aselborn je rekao da Luksemburg podržava dalji napredak Srbije ka EU i "da su Srbija i MUP uradili odličan posao u domenu vizne liberalizacije", kao i da se nada da će na jesen biti doneta pozitivna odluka o ukidanju viza Srbiji.

On očekuje da će Srbija okončati svoje obaveze prema Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju, navedeno je u saopštenju.

Ministri spoljnih poslova Luksemburga i Srbije, Žan Aselborn i Vuk Jeremić, složili su se da je glavni cilj Srbije da postane član Evropske unije i izrazili nadu da će uskoro doći do ratifikacije prelaznog sporazuma EU sa Srbijom, odnosno do vizne liberalizacije za putovanje srpskih državljana u zemlje EU.

Aselborn je, nakon susreta sa šefom srpske diplomatije, izjavio da se nada da bi u narednim mesecima moglo doći do postizanja konsenzusa unutar EU o ratifikaciji prelaznog sporazuma EU sa Srbijom.

"Glavni cilj je da Srbija postane članica Evropske unije što će dovesti do mira, stabilizacije i prosperiteta na celom Balkanu", rekao je Aselborn na konferenciji za novinare.

Jeremić je, na zajedničkoj konferenciji za novinare, istakao da centralni strateški prioritet Vlade ostaje priključenje Srbije Evropskoj uniji i izrazio nadu da će vizna liberalizacija za putovanja građana Srbije u zemlje Evropske unije u najskorije vreme stupiti na snagu.

"Naredne nedelje i meseci su od presudnog značaja za budućnost Srbije u Evropi, kao i za budućnost same Evrope. Od oktobra će biti jasnije kakav će institucionalni okvir postojati u vezi sa daljim proširenjem Unije", ocenio je šef srpske diplomatije.

On je istakao da je Luksemburg jedna od država koje "najsnažnije i najbezuslovnije" podržavaju ulazak Srbije u Evropsku uniju. Takođe, bilateralni odnosi dve države su dobri i postoji saradnja o praktičnim pitanjima, kao što je vizna liberalizacija za putovanja građana Srbije u EU.

Aselborn je odnose dve zemlje, takođe, ocenio kao dobre, istakavši da se, od početka svog mandata na mestu šefa diplomatije "trudio da razume interes Srbije kao i poteškoće s kojima se Beograd sreće".

"Nema političke stabilnosti na zapadnom Balkanu bez stabilnosti Srbije, kao što nema drugog puta za Beograd sem puta ka EU", istakao je šef luksemburške diplomatije.

On je kazao da su naredni meseci ključni za budućnost EU, izrazivši nadu da će usvajanjem Lisabonskog sporazuma EU "krenuti u boljem pravcu".

Navodeći da Srbija nije isporučila još dva haška optuženika, od 46 optuženih, on je izrazio uverenje da "Vlada Srbije ima političku volju" da ostvari punu saradnju s tim sudom.

Novinare je interesovalo i kada će ambasadori Crne Gore i Bosne i Hercegovine dobiti agreman u Srbiji, na šta je Jeremić odgovorio da Bečka konvencija nalaže čuvanje tajnosti podataka do trenutka odluke.

"Ako neke zemlje izlaze u javnost sa svojim kandidatima za ambasadore i time krše Bečku konvenciju, Srbija se neće tako ponašati", kazao je Jeremić.

On je, takođe na pitanje novinara, rekao da je obavešten o odluci suda u Australiji, kojom se ne dozvoljava izručenje Dragana Vasiljkovića, (kapetan Dragan) Hrvatskoj, gde je optužen za ratne zločine.

"Kapetan Dragan je državljanin Australije i to nije stvar u koju bi trebalo da se mešamo, jer je to unutrašnje pitanje druge države. Međutim, obavešteni smo da je australijsko sudstvo mišljenja da on ne bi imao fer suđenje u Hrvatskoj zbog njegovog srpskog porekla", dodao je srpski šef diplomatije.

Aselborn će se sastati i sa ministrom za rad i socijalna pitanja i predsednikom Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom Rasimom Ljajićem.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.