Prinos pšenice na severu Banata biće niži nego prethodne godine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Jun.2021, 12:48

Prinos pšenice na severu Banata biće niži nego prethodne godine

Žetva pšenice na severu Banata trebalo bi da počne za dve nedelje, a prinosi će biti niži nego prethodne godine. Na Danima polja u organizaciji Poljoprivredne stručne službe Kikinda, istaknuto je da će prosečan prinos hlebnog žita, koje je na području Kikinde zasejano na oko 15.000 hektara, biti oko pet tona po jedinici površine.

Žetva pšenice na severu Banata trebalo bi da počne za dve nedelje, ali ratari mogu da očekuju nešto niže prinose nego prethodne godine. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Poljoprivrednici bi sa kombajnima prvo trebalo da započnu žetvu ozimog ječma za nedelju dana. U zavisnosti od lokaliteta, prinosi će biti šaroliki, ali je sigurno da će biti niži nego lane.

''Na mojim parcelama nije loša situacija, bacio sam veštako đubre i bilo je kiše oko maja kada je trebalo. Međutim, nije situacija ista na svim njivama jer negde nije bilo padavina'', kaže Vasa Grujić, poljoprivrednik iz Iđoša.

Godina je bila obećavajuća sve do juna, kada su visoke temperature i dani bez padavina uticali na slabiji prinos ove sezone. Na lokalitetima gde je bilo padavina, prinos će biti znatno viši, dok će na parcelama kojima je vlaga bila neophodna, kao što je bio slučaj gde su se održali Dani polja u Kikindi, prinos biti ispod proseka.

''Mogu da kažem da je pšenica ove godine mnogo više obećavala do sredine maja, bar što se tiče rodnosti. S obzirom na to da padavina nije bilo u zadnjih mesec dana cela priča oko dobrog prinosa je pala u vodu i možemo očekivati prinose ispod proseka u ovoj godini'', dodaje Zoran Simić iz Poljoprivredne stručne službe Kikinda.

Na Danima polja koje je organizovala Poljoprivredna stručna služba Kikinda, bilo je prilike da se kikindski ratari upoznaju sa pogodnostima koje nudi Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu.

''Pripremili smo celu jednu paletu konkursnih linija i već smo započeli realizaciju najvažnijih kredita kao što su konkursi za mlade, navodnjavanje, a pri kraju je i konkurs za fizičku imovinu gde imamo 1.700 pijava tako da je aktivnost sekretarijata na veoma visokom nivou'',  ističe Petar Samolovac, pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu.

Na području Kikinde pod pšenicom je jesenas bilo zasejano oko 15.000 hektara, što je nešto više nego prethodnih sezona. Ozimi ječam nije toliko zastupljen na severu Banata, pa se pod tom žitaricom našlo svega 1.800 hektara.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.