Primena dogovora o naplati carine

Izvor: Studio B, 19.Dec.2012, 18:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Primena dogovora o naplati carine

Danas počinje primena sporazuma o naplati carine na integrisanim prelazima koji su u Briselu dogovorile radne grupe Beograda i Prištine, prema kome neće biti carinjena roba koja ne podleže akcizi.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton izrazila je zadovoljstvo rezultatima sastanka. Ešton je "zadovoljna rezultatima radne grupe o prelazima, u okviru koje su dve strane  postigle dogovor o pitanjima vezanim za sprovođenje IMB", saopštio je njen >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << portparol Mihael Man. 

Navodeći da se 10. januara nastavlja tehnički dijalog o tim pitanjima, uoči sastanka 17. januara premijera Srbije Ivice Dačića i kosovskog premijera Hašima Tačija, Man je naveo da Eštonova očekuje da jučerašnji dogovor omogući nesmetano funkcionisanje dva prelaza, otvorena 10. decembra, kao i otvaranje još dva prelaza do kraja godine. 

EU takođe očekuje da obe strane nastave da razgovaraju o svim otvorenim pitanjima, u kontekstu dijaloga Beograda i Prištine, uz posredovanje Brisela, radi normalizacije odnosa, dodao je Man u saopštenju objavljenom na njegovom Tviter nalogu. 

Radne grupe Beograda i Prištine postigle su u Briselu saglasnost o naplati carina na integrisanim prelazima na administrataivnoj liniji. Sporazum će početi da važi od četvrtka, 20. decembra, rekao je šef beogradskog pregovaračkog tima Dejan Pavićević. 

"Vozila sa robom na koju se ne plaća akciza moći će bez carinjenja da ulazi na sever Kosova, kao i akcizna roba do tri i po tone", izjavio je novinarima Pavićević nakon maratonskih razgovora koji su, kako je rekao, počeli još pre sedam dana. Pavićević je rekao da će se na prelazima pregledati dokumentacija o robi koja se prevozi, ali isključivo radi statistike, a ne radi carine. 

On je kazao da je postignut dogovor da sporazum počinje da važi od 20. decembra u osam ujutru. Pavićević je naglasio da je ovim samo potvrđen sporazum koji je postignut prilikom poslednje runde političkog dijaloga  između Dačića i Tačija 7. decembra u Briselu. 

Pavićević je takođe rekao da je bilo vođeno računa o interesima Srba na severu ali i o mogućnostima zloupotreba slobodnog uvoza robe. "Ukoliko sa druge strane bude bilo opstrukcije, spremni smo da suspendujemo sporazum o integrisanim prelazima", rekao je Pavićević.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.