Izvor: B92, 26.Mar.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Primakov: Seoba, pa pripajanje

Beograd -- Jevgenij Primakov izjavio je da Srbi iz južnih delova Kosova treba da se presele u severni deo, a onda da se pripoje Srbiji.

"Mislim da bi sada bilo najbolje rešenje da se Srbi presele iz južnih delova u severne, koji su bliže Srbiji, a zatim da se sjedine sa Srbijom. Svestan sam da me neki mogu kritikovati zato što govorim da Srbi treba da odu iz centralnog dela Kosova, ali smatram da to može biti jedini izlaz iz situacije", rekao je bivši šef ruske diplomatije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Primakov u intervjuu za Večernje novosti.

Primakov je rekao da su Amerikanci jaki i oslanjaju se na prisustvo NATO-a na Kosovu.

"Međutim, i oni će morati da traže modus vivendi. Ako tamo stalno budu sukobi, NATO snage ne mogu ostati večno, pa će zato i oni morati da traže izlaz iz situacije".

Prema njegovim rečima, prvi put je u istoriji autonomija dobila pravo da se odvoji.

"Dakle, autonomna pokrajina, a ne republika, u federalnoj državi, izdvaja se bez saglasnosti ostalog dela te države".

Primakov je rekao da Amerikancima sada ne ide u korist da podržavaju albanski separatizam na drugim prostorima dok se ne reši pitanje nezavisnosti Kosova.

"Ako Kosovo bude priznato i postane član UN, Amerikanci možda i neće hteti da spreče ostale koji krenu tim putem. Mislim da sada Amerikanci neće podsticati Albance u Makedoniji na separatizam", dodao je on.

Prema njegovim rečima, proces prekrajanja granica na Balkanu će ići na dve strane.

"Sa jedne strane, biće aktivni Albanci koji naseljavaju deo Makedonije, Crne Gore, pa i Srbije. Sa druge strane, to što se dogodilo na Kosovu, može da se odrazi na Bosnu", rekao je ruski zvaničnik.

Primakov je dodao da to mogu iskoristiti Srbi u Republici Srpskoj, kao i Hrvati koji su hteli da "izađu iz federacije sa muslimanima i pripoje se Hrvatskoj" i dodao da mogu početi procesi koji bi narušili teško postignut dogovor iz Dejtona.

"Priznavanje samostalnosti Kosova je vidno nepromišljeni potez Zapada. To nije mudar potez Amerikanaca i njihovih saveznika u Evropi i on zaista može da dovede do posledica koje će dovesti u opasnost sadašnje državne granice na Balkanu, a to će destabilizovati situaciju", dodao je on.

Prema njegovim rečima, mora se imati u vidu da je davanje nezavisnosti Kosovu početak stvaranja jake muslimanske države u centru Evrope.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.