Prilužje: Nastavljeni protesti Srba

Izvor: S media, 16.Avg.2011, 12:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prilužje: Nastavljeni protesti Srba

Meštani Prilužja održali su danas jednosatni protestni skup povodom početka gradnje mosta na reci Sitnici. Protest nastavljen uprkos jučerašnjoj najavi komandanta Kfora Erharda Bilera da je spreman da na području Prilužja instalira stalno prusustvo vojne patrole.

Meštani Prilužja kod Vučitrna održali su danas jednosatni protestni skup povodom početka gradnje mosta na reci Sitnici, koji će omogućiti Albancima iz sela podno planine Čičavica >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << da prolaze njihovim selom do magistrale Priština – Mitrovica.

Predsednik opštine Vučitrn, koja radi po sistemu Vlade Srbije, Zoran Rakić izjavio je Tanjugu da u Prilužju ne žele da kroz njihovo selo prolaze Albanci iz susednih naselja, jer strahuju od provokacija i mogućih incidenata.

"Nameravamo da sprečimo gradnju mosta i razmatramo nekoliko opcija koje se tiču obezbeđivanja sigurnosti", kazao je Rakić.

Autobusu "Laste" zabranjen ulazak na Kosovo

Biler: Ne mogu da sprečim gradnju mosta

Euleks: Istraga počinje

U Prilužju, na putu koji vodi ka Sitnici i mestu gradnje mosta, okupilo se nekoliko stotina Srba, najavljujući protestna okupljanja i narednih dana.

Protest je nastavljen uprkos najavi komandanta Kfora Erharda Bilera da je spreman da na području Prilužja instalira stalno prusustvo vojne patrole.

Strahujući od mogućih provokacija i ugrožavanja bezbednosti, Srbi su od komandanta Kfora zatražili da ili obustavi gradnju mosta, ili da se most izmesti severno prema Vučitrnu.

Biler je u sinoćnjem razgovoru sa meštanima Prilužja rekao da nije u stanju da spreči gradnju mosta.

"Nisam u stanju ni da gradim, niti da sprečim gradnju mosta. Nemam zakonsku osnovu za to. Pravo je opštine da gradi most", rekao je Biler u razgovoru sa žiteljima Priluzja u seoskom Domu kulture.

U opštini Vučitrn, koja radi po sistemu Vlade Kosova, kažu da ne razmišljaju o prestanku gradnje mosta i najavljuju da će most biti dug 110 metara.

U Prilužju živi oko 2500 Srba a u selima preko reke Sitnice, više hiljada Slbanaca.

Most preko Sitnice srušen je tokom sukoba na Kosovu 1999. godine.

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.