Izvor: B92, 26.Mar.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prilozi hronologiji haosa, II deo

Beograd -- Slučaj navodnog iznuđivanja dokaza obogaćen je novim detaljima.

Istražni sudija Okružnog suda u Beogradu nije dozvolio da saslušanju osumnjičenog Milorada Ulemeka, u slučaju koji ispituje da li je bilo iznuđivanja iskaza od članova "Makine grupe", prisustvuju branioci Milana Obradovića i Milorada Bracanovića, uhapšenih zbog sumnji da su učestvovali u tom slučaju.

Obradovićev advokat Miomir Šalić kaže da će branioci preduzeti sve procesne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << mere kako bi sprečili takvo postupanje istražnog sudije. "Pošto se radi o saizvršiocima, nema nikakvih smetnji da prisustvujemo tim istražnim radnjama. Nama je to onemogućeno iako je danas saslušavan Ulemek, a nismo obavešteni o tome kada treba da bude saslušan Slobodan Pažin, iako smo to tražili. Zašto se to tako radi, nije nam poznato. Preduzećemo sve procesne mere da sprečimo takvo postupanje istražnog sudije", kaže on.

"Ima i gorih stvari"

Advokat Nikola Barović kaže da takva odluka istražnog sudije nije u skladu sa zakonom. "Da li je to presedan, ne znam. Sada je pitanje da li će ta odluka biti bitna za postupkak i povredu zakona o krivičnom postupku ili neće, može li ona biti popravljena. Da li se te stvari događaju u praksi, pa, događaju se i gore", kaže on.

Saslušanje Milorada Ulemeka, prema rečima Šalića, trajalo je u petak tokom skoro čitavog dana, odnosno od 10.00 do otprilike 18.00. Ulemek, bivši komandant Jedinice za specijalne operacije, osumnjičen je za pomaganje u iznuđivanju dokaza.

Protest nevladinih organizacija

Šest nevladinih organizacija saopštilo je da je užasnuto činjenicom da je Obradović u zatvoru. Helsinški odbor za ljudska prava, Inicijativa mladih, Komitet pravnika za ljudska prava, "Žene u crnom", Centar za kulturnu dekontaminaciju i Beogradski krug saopštili su da iza hapšenja Obradovića stoji političko-kriminalni lobi.

"Smatramo da smo svedoci još jednog nedopustivog pritiska izvršne vlasti na tužilaštvo i sudstvo. To je počelo najavama ukidanja Posebnog odeljenja Okružnog suda u Beogradu, nastavilo se pretnjama Tužilaštvu, a stiglo do hapšenja Obradovića i zastrašivanjem i najavom sledećih hapšenja, i to upravo onih koji treba da se pojave kao svedoci u procesu za ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića", stoji u saopštenju.

Podsetimo, u petak je ispred Palate pravde, s istim razlogom, organizovan skup u organizaciji tzv. Liberalno-demokratske frakcije i Građanskog saveza Srbije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.