Prikupljeno 1,2 milijarde evra na donatorskoj konferenciji za KiM

Izvor: Blic, 11.Jul.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prikupljeno 1,2 milijarde evra na donatorskoj konferenciji za KiM

Na donatorskoj konferenciji za Kosovo, koja je danas održana u Briselu, prikupljeno je ukupno 1,2 milijarde evra koje su obećale 37 zemalja i 16 međunarodnih organizacija, izjavio je direktor za zapadni Balkan u Evropskoj komisiji Pjer Mirel.



On je ocenio da je takvim ishodom "konferencija postigla veliki uspeh".

Vlasti u Prištini očekivale su da će na konferenciji biti prikupljeno 1,4 milijarde evra, dok je evropski komesar za proširenje Oli Ren izrazio >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << nadu da će biti prikljupljeno milijardu evra. Ren je, na otvaranju donatorske konferencije za Kosovo, istakao da će posebna pažnja biti posvećena nadzoru nad trošenjem tih sredstava. Evropski komesar je precizirao da će sredstva biti iskorišćena za projekte na sektoru energije, transporta, jačanja institucija i administrativnog kapaciteta Kosova.

Evropska unija je obećala 508 miliona evra, a slede SAD sa 255 miliona evra i Nemačka sa 100 miliona evra. Norveška je najavila 50 miliona, Švajcarska 46, Velika Britanija 35, Saudijska Arabija, Turska i Luksemburg po 30, Holandija i Finska po 16, Danska 15, Italija 13, Švedska 12, Austrija 6 miliona, Irska 5 miliona, Češka 4 miliona, Estonija 600.000, Bugarska 500.000 i Slovenija 500.000 evra.

Više članica EU nije ponudilo pomoć Kosovu, a među njima su zemlje koje su priznale Kosovo (Belgija, Litvanija, Letonija), ali i one koje nisu (Španija, Portugalija, Grčka, Kipar, Slovačka, Malta i Rumunija).

Marković očekuje da Ren organizuje i donatorski skup za Srbe

Gradonačelnik Jagodine i lider Jedinstvene Srbije (JS) Dragan Marković Palma izjavio je da očekuje od evropskog komesara za proširenje Olija Rena da organizuje donatorsku konferenciju za Srbe koji su proterani s Kosova i Metohije, kao ovu današnju za nezavisno Kosovo.

"Očekujem da to uradi u prisustvu predsednika srpske vlade Mirka Cvetkovića jer i ovoj donatorskoj konferenciji u Briselu prisustvuje predsednik vlade Kosova Hašim Tači, koga zovu Zmija zato što je ubijao Srbe", rekao je Marković u razgovoru sa 19 novinara iz nemačkih medija. "Pomoć koja bude sakupljena na današnjoj donatorskoj konferenciji, tvrdim ide samo za Albance", kazao je Marković, i dadao da se nada da će i kancelar Nemačke Angela Merkel pomoći Srbiji, ako ništa drugo da bar 2009. godine uđe u EU".

DSS: EU finansira stvaranje nezavisne države Kosovo

Donatorska konferencija za Kosovo, koja je danas otvorena u Briselu, pokazuje da EU finansira stvaranje nezavisne države Kosovo i da preuzima vodeću ulogu u njenom pravljenju, izjavio je predsednik Izvršnog odbora Demokratske stranke Srbije (DSS) Jovan Palalić.

U izjavi dostavljenoj Tanjugu, Palalić navodi da EU, pored toga, namerava da protivpravno pošalje misiju Euleks na Kosovo, sa ciljem da sprovede odbačeni Ahtisarijev plan o nezavisnosti Kosova.

"Sve to pokazuje da EU preuzima vodeću ulogu u pravljenju još jedne albanske države i to tako što pokušavaju da otmu 15 odsto teritorije Srbije", rekao je Palalić i dodao da vlast u Srbiji "uopšte ne reaguje na te događaje".

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Na konferenciji za Kosovo prikupljeno 1,2 milijarde evra

Izvor: Kurir, 11.Jul.2008

BRISEL, 11. jula (Tanjug) - Na donatorskoj konferenciji za Kosovo, koja je danas održana u Briselu, prikupljeno je ukupno 1,2 milijarde evra koje su obećale 37 zemalja i 16 međunarodnih organizacija, izjavio je direktor za zapadni Balkan u Evropskoj komisiji Pjer Mirel. On je ocenio da je takvim ishodom...

Nastavak na Kurir...

Kosovu 1,2 mlrd. evra donacija

Izvor: B92, 12.Jul.2008, 15:37

Brisel -- Na donatorskoj konferenciji u Briselu dobijena su obećanja za obezbeđenje 1,2 milijardu evra za Kosovo...Više članica Evropske unije nije ponudilo pomoć Kosovu..Evropska unija i zemlje članice su ukupno obećale sredstva od oko 800 miliona evra, a SAD 225 miliona. Nemačka je obećala...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.