Prijava NVO protiv Ćosića odbačena u decembru

Izvor: Glas javnosti, Beta, 19.Apr.2010, 18:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prijava NVO protiv Ćosića odbačena u decembru

BEOGRAD - Tužilaštvo je još polovinom decembra prošle godine odbacilo krivičnu prijavu dve nevladine organizacije protiv Dobrice Ćosića za "izazivanje verske, rasne i nacionalne mržnje i netrpeljivosti", potvrdio je danas portparol Republičkog javnog tužilaštva Tomo Zorić.

Zorić je, povodom optužbi JUKOM-a i Helsinškog odbora za ljudska prava da tužilaštvo godinu dana nije odlučilo o prijavi protiv Ćosića, rekao da je Okružno javno tužilaštvo u Beogradu još 14. >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << decembra 2009. godine odlučilo da u radnjama pisca nema tog krivičnog dela.

- Stav tužilaštva je da zapis predstavlja lično viđenje i izražavanje pisca o određenim istorijskim događajima, te se taj citat ne može izvlačiti iz konteksta zapisa cele knjige, zbog čega je Okružno javno tužilaštvo još 14. decembra 2009. godine odbacilo krivičnu prijavu JUKOM-a i Helsinškog odbora podnetu protiv Dobrice Ćosića - rekao je Zorić.

Predstavnici JUKOM-a i Helsinškog odbora za ljudska prava podneli su pre godinu dana krivičnu prijavu protiv pisca Dobrice Ćosića zbog toga što smatraju da je on, u svojoj knjizi "Vreme zmija", izazivao versku, rasnu i nacionalnu mržnju i netrpeljivost.

Kako stvari stoje, sledeci predsednik Srbije je Natasa Kandic.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.