Prijateljsko rešavanje pitanje Prevlake

Izvor: Akter, 19.Feb.2016, 14:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prijateljsko rešavanje pitanje Prevlake

Crna Gora i Hrvatska će prijateljski rešiti pitanje Prevlake, poručili su šefovi diplomatija dve države, Igor Lukšić i Miro Kovač, navodeći da će, ako ne budu mogli da se usaglase to pitanje proslediti međunarodnim instancama

Lukšić je, nakon sastanka sa Kovačom, kazao da su se usaglasili da je važno da o pitanju razgraničenja razgovaraju otvoreno, konstruktivno i u prijateljskoj atmosferi.

 On je naveo da veruje da će ono što bude najpragmatičnije >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << obe strane biti spremne da prihvate. „Ako možemo to pitanje rešiti kroz bilateralni vid komunikacije, sjajno, ukoliko stavovi budu nedovoljno podudarni, dogovorićemo se na koji način da se to pokrene na međunarodnim instancama“, poručio je Lukšić, objašnjavajući da je suština da je i to prijateljski vid rešenja.

 Prema njegovim riječima, to ne treba da opterećuje dve države, već da ih motiviše da budu što konstruktivniji.

 Kada je u pitanju Prevlaka, Kovač je kazao da će uvek naglašavati ono što je pozitivno u njihovim odnosima.

 Bilateralni odnos može, kako smatra Kovač, služiti kao primer kako susedi žive pozitivno. „To što još nismo utvrdili granicu nije ništa neobično, ima dosta država na svetu koje nisu utvrdile svoje granice, ali normalno koegzistiraju, kohabitiraju što je slučaj i Hrvatske i Crne Gore“, kazao je Kovač, prenela je RTCG.

 On je najavio da će uskoro imati bilateralne političke konsultacije i u okviru njih će razgovarati i o tome. „Pokušaćemo utvrditi granicu bilaterno, razgovorima, pregovorima, dgovorima, ako ne uspemo, naći ćemo rešenja na međunarodnim instancama. Najvažnije je da imamo dobru volju da u interesu građana rešavamo probleme, a da građani ne trpe zbog neutvrđenosti granice“, objasnio je Kovač.

 Kovač je kazao da je Hrvatskoj stalo do toga da Crna Gora napreduje na putu prema članstvu u Alijansi i dodao da će među prvima ratificirati njen ulazak u NATO.

 On je ocenio da će to doprineti jačanju stabilnosti i sigurnosti na prostoru jugoistočne Evrope. „To je važno za Crnu Goru, ali i za susedne države, jer, bez sigurnosti i stabilnosti, nema održivog ekonomskog i društvenog napretka, to je preduslov“, naveo je Kovač i dodao da Crna Gora može računati na podršku Hrvatske i na putu ka EU.

 Upitan koliko su bezbedna istraživanja nafte u podmorju u Hrvatskoj i da li je u pravu civilni sektor kada kaže da će trenutna istraživanja ugroziti strateške strane, prvenstveno turizam, on je kazao da je zaštita okoline prioritet u Hrvatskoj. „Vodimo računa o zaštita okoline, to je visoko na listi hrvatskih prioriteta, a, što se tiče istraživanja, to je trenutno ad acta, jer su se mogući investitori povukli“, precizirao je Kovač.

Nastavak na Akter...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.