Izvor: Blic, 12.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prihvatljiv deo plana Ahtisarija

Rusija u nacrtu rezolucije koji je predala Savetu bezbednosti ne odbacuje u potpunosti rešenje za Kosovo specijalnog izaslanika UN Martija Ahtisarija, saznaje „Blic".

U ruskom nacrtu rezolucije, a u koji je „Blic" imao uvid, poziva se na „implementaciju u fazama specifičnih mera koje sadrži predlog Ahtisarija". Međutim, ruski i predlog zapadnih zemalja članica SB duboko se razlikuju. Jedina stavka u kojoj se slažu sadržana je u formulaciji o „posvećenosti >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << multietničkom i demokratskom Kosovu uz obavezu da se uspostavi regionalna stabilnost".

Ruski nacrt osnovnih elemenata za novu rezoluciju uvažava Ahtisarijev dokument samo u onim delovima koji će omogućiti promociju i zaštitu prava bezbednosti i slobode kretanja zajednica i njihovih članova, posebno zajednice kosovskih Srba. Takođe, za rusku stranu nije sporan ni deo predloga o očuvanju i zaštiti kulturnog i religijskog nasleđa i decentralizaciji vlasti i drugih aspekata vlasti na Kosovu. U ruskom predlogu poziva se na „implementaciju u fazama specifičnih mera koje sadrži ovaj predlog, po kojima do dogovora treba da dođe između dve strane".

Rusija, praktično, uvažava samo tehnički deo Ahtisarijevog predloga u kojem se ne pominje status (nezavisnost uz međunarodni nadzor), već samo deo dokumenta u kojem su aneksi koji regulišu unutrašnju organizaciju Kosova. Zapadne zemlje (SAD i evropska trojka Velika Britanija, Francuska i Nemačka), za razliku od Rusije, daju punu podršku predlozima specijalnog izaslanika.

Rusija, takođe, insistira da novom rezolucijom treba da se prizna da postojeća 1244 nije ispunjena, kao i da se konstatuje neophodnost njene dalje implementacije. Tako se u predlozima dve strane razlikuju i ovlašćenja koja se daju novoj misiji EU. Zapadne zemlje misiji EU daju mandat u okviru Ahtisarijevog predloga, dok Rusija misiji daje u zadatak da prati sprovođenje i implementaciju standarda „onako kako je to opisano u Rezoluciji 1244".

Kada je reč o Rezoluciji 1244, zapadne zemlje navode da bi nova rezolucija „trebalo da zameni odredbe prethodne rezolucije o Kosovu".

U predlogu zapadnih zemalja naglašava se „rešenost da se ne toleriše bilo koja forma nasilja, provokacija i zaplašivanja", dok Rusi predlažu da se „pozovu lideri Kosova da odbace bilo kakvu formu nasilja"...

Rusi posebno naglašavaju potrebu da se „nastave pregovori između Beograda i Prištine sa izbalansiranim međunarodnim posredovanjem koje je posebno fokusirano na zaštitu prava manjina".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.