Izvor: B92, 16.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Prihvatila bih mesto premijera"

Beograd -- Supruga ubijenog premijera Ružica Đinđić kaže da se nijednog trenutka nije dvoumila da li da prihvati prvo mesto na listi DS-a.

"Predstojeća izborna trka ne predstavlja samo stranačko pitanje, pošto se odlučuje o tome da li će Srbija nastaviti putem koji je započeo moj muž, pokojni premijer Srbije Zoran Đinđić, koji je rukovodio vladom. Nesumnjivo je da bih bila spremna da prihvatim da budem premijerka, jer bi na taj način dala doprinos jačanju pozicije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << žena u Srbiji", rekla je ona.

Postavljenje Ružice Đinđić na prvo mesto izborne liste Demokratske stranke i najave iz redova stranke G17 plus da ne bi imali ništa protiv da se na čelu vlade nađe žena, pokrenuli su pitanje u javnosti da li Srbija ide ka tzv. ženskoj vladi i da li je spremna za prvu premijerku.

Demokrate smatraju da je Srbija i te kako spremna da se na čelu vlade nađe žena. "Demokratska stranka još uvek nije odredila ko će biti njen kandidat za mesto premijera, ali ne isključujemo da bi to mogla biti i neka žena jer u DS-u ima mnogo pametnih i sposobnih žena i siguran sam da bi one mogle da vode vladu", kaže Dragan Šutanovac.

I u G17 plus kažu da je vreme da Srbija dobije prvu premijerku: "Srbija je spremna da na čelo vlade dođe žena jer su žene odlučne i hrabre, ali mislim da će na kraju o tome ipak odlučivati muškraci", kaže Ivana Dulić-Marković, potpredsednica G17 plus.

Na pitanje da li je Srbija spremna za "žensku vladu" ili za veći angažman žena u izvršnoj vlasti, sociolog Ratko Božović kaže: "To vidim kao pobedu napretka nad muškim ratničkim fantazijama koje su nas dovele dovde i kao napredak tj. korak napred i razlaz sa našim partijarhalnim društvom."

Podsećanja radi, u avgustu je dnevnik Blic organizovao glasanje za Žensku vladu, koje je imalo veliki odjek kod građana Srbije. Njihovim glasovima na mesto premijerke izabrana je prva na listi demokrata Ružica Đinđić, prva na listi Demokratske stranke za parlamentarne izbore 21. januara.

Počela kampanja

U Srbiji je tim istupom i formalno počela predizborna kampanja za parlamentarne izbore zakazane za 21. januar.

Demokratska stanka i G17 plus počele su da prikupljaju potpise građana koji podržavaju liste tih stranka.

Predsednik Srbije i Demokratske stranke Boris Tadić, u društvu Ružice Đinđić i Dragana Šutanovca, potpisao je podršku listi kandidata za poslanike.

Tadić je naveo da je Demokratska stanka na putu koji je trasiran još 1990. i koji je prvo vodio Dragoljub Mićunović, zatim veoma snažno Zoran Đinđić, a sada on.

Potpise je počeo da skuplja i G17 plus, o čemu možete čitati u posebnom tekstu.

Stranke imaju još više od mesec dana da predaju liste kandidata za poslanike jer je 5. januar 2007. krajnji rok.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.