Pridruživanje pre majskih izbora

Izvor: Blic, 29.Mar.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pridruživanje pre majskih izbora

Šef španske diplomatije Migel Anhel Moratinos izjavio je na Brdu kod Kranja da je na ministarskom zasedanju Evropske unije zaključeno da bi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom trebalo potpisati pre srpskih parlamentarnih izbora.



Ministri inostranih poslova EU su zato od vlade u Hagu i, posebno, holandskog parlamenta zatražili da se pronađe formula kako bi se prevazišlo insistiranje Holandije na izručenju Ratka Mladića Haškom sudu pre potpisivanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sporazuma EU-Srbija.

Šef španske diplomatije je agenciji Beta rekao da ministri EU smatraju da bi potpisivanje sporazuma bila jasna poruka srpskom narodu i Srbiji da ih Evropska unija želi u svojim redovima.

„To bi svakako bila dobra i jasna poruka i kad je reč o podršci srpskim demokratskim snagama uoči izbora", ocenio je španski ministar.

Francuski ministar inostranih poslova Bernar Kušner je izjavio da bi gest podrške demokratskim, proevropskim snagama u Srbiji trebalo učiniti, ali je napomenuo da se ne zna sasvim i kakav je stav Belgije, čiji ministar nije bio na zasedanju, a koja, slično Holandiji, traži najpre da preostali optuženi budu u Hagu da bi se potpisao sporazum.

Od holandskog ministra Maksima Ferhagena je, po rečima Moratinosa, zatraženo da nastoji da naročito u parlamentu u Hagu izdejstvuje „zeleno svetlo" za sklapanje sporazuma sa Srbijom, imajući u vidu da su demokratske, proevropske snage oko srpskog predsednika Borisa Tadića spremne da potpišu taj prvi ugovorni odnos s EU koji otvara vrata i članstvu u Uniji.

Evropski komesar Oli Ren je takođe podvukao spremnost EU da potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom, ponovivši da se mora ispuniti i uslov pune saradnje s Haškim sudom.

U saopštenju koje je izdalo slovenačko predsedništvo EU povodom sastanka ministara spoljnih poslova EU na Brdu kod Kranja, između ostalog, navodi se da je od ključnog značaja da Srbija poštuje ranije obaveze, da se uzdrži od „retorike ili aktivnosti koje bi mogle da ugroze bezbednosnu situaciju u regionu".

Srbija može da ubrza napredovanje ka EU, što uključuje i dobijanje statusa kandidata u bliskoj budućnosti, ali njeni sadašnji i budući politički lideri moraju da potvrde posvećenost evropskoj perspektivi i ispune preostale uslove za potpisivanje Sporazuma.

- Srpska vlada je spremna odmah da potpiše Sporazum sa EU i ovo je „strateški trenutak" za nas - rekao je Jeremić, nakon sastanka, i podvukao da srpske vlasti ulažu sve napore da se punom saradnjom s Hagom obezbedi hapšenje preostalih optuženih. Kako je naveo, „srpske vlasti su se približile hapšenju Mladića".

Ocenjujući mogućnost formiranja vlade predvođene radikalima, Kral Bilt je rekao da bi to praktično značilo da Ratko Mladić nikada neće biti izručen Haškom tribunalu. „Morali bismo da zatvorimo Tribunal bez Mladića, što bi bilo katastrofalno."

Bilt: Pitanje Kosova otvoreno

Pitanje Kosova će ostati još dugo otvoreno između Srbije i EU, ali se i tako može funkcionisati, rekao je Karl Bilt, šef švedske diplomatije.

„Neslaganja između Srbije i većine članica EU oko Kosova postojaće još dugo, ali moramo naučiti da živimo s tim. Mislim da je to sasvim moguće."

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

"UN da rešava pitanje Kosova"

Izvor: B92, 29.Mar.2008

Brdo kod Kranja -- Šef španske diplomatije Migel Anhel Moratinos izjavio je da UN moraju imati ključnu ulogu u rešavanju pitanja Kosova... "Vlada u Madridu neće dati zeleno svetlo za učešće španskih predstavnika u misiji EU na Kosovu sve dok UNMIK ne prenese ovlašćenja na tu misiju", saopštio...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.