Pridnjestrovlje se protivi povlačenju ruskih mirovnjaka

Izvor: Vostok.rs, 24.Jun.2018, 14:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pridnjestrovlje se protivi povlačenju ruskih mirovnjaka

Promena formata mirovne operacije na teritoriji Pridnjestrovlja moguća je samo uz saglasnost lokalnih vlasti, navodi se u saopštenju na sajtu Ministarstva spoljnih poslova nepriznate Pridnjestrovljske Moldavske Republike.

Ministarstvo je podsetilo da je prisustvo kontingenta Rusije u regionu stalno, te da je regulisano osnovnim dokumentima, dok ruski vojnici ispunjavaju isključivo zadatke kako bi osigurali mir i bezbednost. Transformacija mirovne misije je moguća tek nakon konačnog rešenja odnosa između Pridnjestrovlja i Republike Moldavije, navodi se u saopštenju.

"Dakle, ovakva vrsta inicijativa uz korištenje autoritativnih međunarodnih institucija očigledno je osuđena na neuspeh i samo doprinosi tenziji u odnosima učesnika u pregovaračkom procesu", navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

Generalna skupština UN-a 23. juna usvojila je nacrt rezolucije koju je predložila Moldavija, a kojom se poziva Rusija da povuče vojsku iz Pridnjestrovlja. Dokument su podržale 64 države, 14 je bilo protiv, a 83 uzdržano.

Pridnjestrovlje, gde je oko 60 odsto stanovnika Rusa i Ukrajinaca, pokušalo je da se otcepi od Moldavije pre raspada SSSR-a. Od 1992. godine region je postao faktički van teritorije Moldavije.

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.