Izvor: B92, 15.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Priča o NATO-državi neozbiljna"

Beograd -- Ocene nekih političara da NATO želi da napravi svoju državu na Kosovu izazvale negativne reakcije stručne javnosti.

Predsednik Atlantskog saveta u Srbiji Vladan Živulović ocenio je danas da izjave nekih političara o tome da NATO pokušava da na teritoriji Srbije napravi državu, šalju lošu poruku jer, bez ulaska Srbije u NATO, nema ni ulaska u Evropsku uniju. Slično smatra i Zoran Dragišić sa Fakulteta bezbednosti.

"Postoji jaka politička struja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Srbiji, u Vladi i Demokratskoj stranci Srbije, koja se očigledno protivi evroatlantskim integracijama, i oni to ne kriju", kaže Živulović. On je rekao da je neozbiljno to što je Srbija četiri godine tražila da bude primljena u Partnerstvo za mir, a sada poništava tu priču.

"To može da izazove sumnju u ozbiljne namere države i pošalje poruku da Srbija nije stabilna zemlja", kaže on i dodaje da praksa zemalja iz okruženja koje su prvo ulazile u NATO, pa u EU, ima smisla jer se ulaskom u NATO zaokružuje bezbednosni sistem koji omogućava stabilnost zemlje i bolje prilagođavanje evropskim standardima.

Prema njegovim rečima, u programu svih demokratskih vlada, pa i sadašnje, uvek je stajalo da Srbija stremi evroatlantskim integracijama i o tome se mora voditi računa. "Ako je to postavljeno kao cilj, onda treba da se sprovede, a ako to više nije cilj, onda to treba i reći", rekao je on.

Dragišić: Sve nove članice EU počele od NATO-a

Profesor Fakulteta bezbednosti Zoran Dragišić takođe ocenjuje da Srbija ne treba ni da razmišlja o ulasku u EU ako odustane od nastojanja da postane članica NATO-a.

"Nigde ne piše da je neophodno da budete u NATO-u ako želite u EU, ali sve zemlje koje su postale članice EU u procesu proširenja prethodno su pristupile i NATO-u.

On je rekao da su priče političara u Srbiji o pravljenju NATO-države na Kosovu veoma loše jer šalju negativan signal organizaciji čiji Srbija zvanično želi da postane član.

"Ako neko ne želi da pristupi NATO, onda to treba otvoreno i da kaže. Nije to ništa strašno, to je legitimna politička odluka, ali je treba saopštiti i na osnovu tog jasnog stava graditi politiku", kaže on.

Dragišić je ocenio da Srbija treba da ima veoma dobre odnose sa NATO-om jer može imati velike koristi od članstva u Partnerstvu za mir, ali i zbog toga što je NATO jedina snaga koja na Kosovu i Metohiji može da zaštiti preostalo srpsko stanovništvo ako dođe do nasilja.

"Takve izjave ne doprinose poboljšanju odnosa Srbije i NATO i zato su štetne. Ne verujem da je neko toliko izgubio razum da bi rekao da smo mi i NATO neprijatelji jer nije baš pametna pozicija biti neprijatelj s tom organizacijom", kaže Dragišić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.