Izvor: B92, 22.Avg.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Priboj neće bosanski

Priboj -- Iako prema Ustavu Srbije nacionalne manjine imaju pravo na korišćenje svog jezika i pisma, Skupština opštine Priboj to odbija.

Skupština opštine Priboj ponovo je odbacila amandmane SDP-a, SDA i LDP-a da se pored srpskog jezika i ćiriličnog pisma u zvaničnu upotrebu uvrsti i bosanski jezik i latinično pismo jer ta nacionalna manjina živi u toj opštini.

Narodni poslanik u Skupštini Srbije Kenan Hajdarević je za Fonet rekao da će već danas uputiti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dopis Ministarstvu za ljudska i manjinska prava, u kome će se tražiti da u Priboju bosanski jezik bude ravnopravan sa srpskim.

Prema poslednjem popisu stanovništva, u Priboju je bilo 30.377 stanovnika, od čega se kao Muslimani - Bošnjaci izjasnilo 6.994 ili 23 posto, pa po Ustavu Srbije oni, kao nacionalna manjina, imaju pravo na svoj jezik.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.