Izvor: B92, 03.Jul.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pretnje generala Pavkovića

Beograd -- Posle pokretanja postupka o izručenju generala Haškom sudu, usledile su i prve pretnje koje upućuju neki od optuženih.

Bivši načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije Nebojša Pavković rekao je da će osveta stići svakoga ko odluči o izručenju njega i još trojice policijskih i vojnih generala Haškom tribunalu.

"Ne mogu drugi da odlučuju o mojoj glavi. A ja njima mogu samo da poručim da, bez obzira šta se s nama bude desilo, sigurno će stići >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << osveta svakog od njih. Stići će zaslužena kazna sve one koji budu doneli odluku o našem izručenju", rekao je Pavković za "Građanski list".

Ministar inostranih poslova Vuk Drašković u izjavi za B92 kaže da su ovo vrlo otvorene pretnje i da država preko toga ne sme da pređe. "Naravno da država treba da reaguje, ali nemojte očekivati reakciju od Ministarstva spoljnjih poslova, jer mi ne komandujemo policijom, niti smo nadležni za hitnu reakciju pravosudnih organa. A Nebojša Pavković me nije iznenadio ovom pretnjom. Dobro ja pamtim 2000. godinu i budvanski atentat u kojem je on učestvovao. Ja mislim da preko ovakvih pretnji država ne sme da pređe. Ja sam, kao ministar spoljnjih poslova postupao po slovu domaćeg zakona, optužnice koje su bile u ministarstvu prosledio sam nadležnom organu, Okružnom sudu, da sprovede zakoniti postupak", rekao je Drašković.

Po zakonu, postupak o izručenju četvorice generala sada se mora sprovesti do kraja poručio je Vuk Drašković. Prema njegovim rečima izručenje se može zaustaviti samo odlukom republičke vlade ili Saveta ministara i tu u sledećim situacijama. "Ukoliko republička vlada zaključi da bi izručenje ugrozilo bezbednost države, ili ukoliko takav stav zauzme Savet ministara. Sve mimo ovoga su improvizacije. Nacionalni savet za saradnju sa Haškim tribunalom nije nadležan da dolučuje ni o izručenju optuženih, niti o tome da li bi njihovo izručenje ugrozilo bezbednost države. O tome nije nadležno da odlučuje ni Ministarstvo spoljnjih poslova, nijedan drugi organ osim Vlade Srbije i Saveta ministara Državne zajednice", rekao je Drašković.

Vrlo je teško predvideti šta će se događati kada je u pitanju izručenje generala, kaže komentator lista "Politika", Ljubiodrag Stojadinović. "To će biti jedna jako komplikovana operacija jer je očito da se ni Pavković ni Lazarević neće predati, i sasvim je jasno da nama predstoje neke drame. Da li će to biti samo lične, ili će se završavati na nekom drugom nivou, to je sada jako teško predvideti. Sasvim je sigurno da se država našla u jednom vrlo neugodnom procepu i da ova država nije u stanju, ne ume, ne može, ili je niko ne sluša, kada su u pitanju problemi koji nastaju na tom nivou, i ti problemi će, nažalost, da nas prate još nekoliko narednih godina", rekao je Stojadinović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.