Pretnje ekstremista bez kazne

Izvor: Politika, 18.Sep.2009, 23:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pretnje ekstremista bez kazne

Iako iz desničarskih organizacija zastrašuju organizatore Povorke ponosa, uglavnom se apeluje samo na pripadnike LGBT populacije da odustanu od svog skupa

Uoči Povorke ponosa, visokorizičnog skupa koji će biti održan u nedelju u Beogradu, pozivi na uzdržavanje od provokacija i nasilja stižu na adrese i organizatora parade i njenih protivnika, ali se jedino od pristalica LGBT pokreta traži da odustanu od okupljanja. Posle Demokratske stranke Srbije juče je takav poziv >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << stigao i iz Jedinstvene Srbije čiji je lider Dragan Marković Palma ocenio da se tim skupom narušavaju „porodične i moralne vrednosti građana Srbije”. On je, doduše, apelovao na učesnike i na one koji su protiv održavanja parade da, ukoliko organizatori ne odustanu od skupa, ne dođe do nasilja.

Istovremeno se, međutim, pripadnicima ekstremnih desničarskih grupacija i navijačkih grupa, iz čijih se poruka može naslutiti da su spremni i na fizički obračun sa učesnicima Povorke ponosa, ne savetuje da od toga odustanu.

Na medijske nastupe pripadnika „Obraza” u kojima ističu da „ni po koju cenu” neće dozvoliti održavanje „parade srama”, kao i da je „svima dobro poznato šta će se dogoditi, ukoliko se parada održi”, republički tužilac Slobodan Radovanović gleda kao na polemiku i još ne vidi razloge za reakciju.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić malo je oštriji i kaže da se „preventivno deluje”, ne precizirajući šta to tačno znači.

Odsustvo snažnije reakcije vlasti na pretnje nasiljem, za Biljanu Kovačević-Vučo, predsednicu Komiteta pravnika za ljudska prava, posledica je političkih kalkulacija srpskih stranaka, koje se plaše da bi podrškom Povorci ponosa i osudom najave fizičkih obračuna izgubili deo glasača.

– Prenebregavaju pri tome činjenicu da je reč o siledžijama i nasilnicima – dodaje Kovačević-Vučo i naglašava da Srpska pravoslavna crkva ima velike zasluge za stvaranje takve atmosfere „iz koje političari nemaju snage da se izvuku”.

Ona ocenjuje i da sa stanovišta ljudskih prava pripadnici političke elite više razumevanja pokazuju „za nasilnike, nego za one koji se bore za svoja prava”.

– Ako tužilac nastavi sa ovakvom vrstom ambivalentnosti, biće to samo vetar u leđa grupama koje pozivaju na nasilje. Biće sve radikalniji, jer znaju da im se zakonski ništa ne može dogoditi – kaže predsednica Jukoma. Ukoliko se sa verbalnog, pređe na fizičko nasilje, odgovornost će, prema njenoj oceni, biti na vlastima, koje su svojim ponašanjem omogućile da do njega dođe.

Sociolog i naučni savetnik Zoran Avramović, s druge strane, kaže da on može da podržava nečija prava da organizuje svoj individualni život, ali da isto tako i društvo mora da brine o svojoj budućnosti. Na pitanje da li organizacije poput „Obraza” i „1389”, koje je i policija još 2005. godine okarakterisala kao klerofašističke, mogu da predstavljaju to „društvo koje brine o svojoj budućnosti”, on odgovara da su oni samo oblici organizovanja koji „mogu da budu prihvatljivi ili neprihvatljivi sa stanovišta sredstava koja koriste”.

– Njima niko ne može da ospori pravo na protivljenje. Možda bi oni, recimo, samo stajali sa druge strane ulice i uzvikivali parole – kaže Avramović, ali se slaže sa primedbom da grafiti poput „Smrt pederima”, „Ubij pedera", kao i poruka „Čekamo vas”, ne ukazuju na mirno okupljanje.

U Demokratskoj stranci misle da su se dovoljno jasno izrazili iniciranjem i donošenjem Zakona o zabrani diskriminacije.

– Da su grafiti bili protiv DS-a ili nekog njenog člana, DS bi tražio da nadležne institucije reaguju kao što će reagovati u ovom slučaju. Imamo puno poverenje u državu – kaže Jelena Trivan, portparol demokrata.

Za lidera Liberalno-demokratske partije Čedomira Jovanovića, međutim, to nije dovoljno, pa je zato od premijera Mirka Cvetkovića i zatražio da vlada pokaže spremnost da, na osnovama Zakona o zabrani diskriminacije, stane na put nasilnicima.

Dragan Todorović, potpredsednik Srpske radikalne stranke, ocenjuje da se desničarske organizacije verovatno ne bi ni obazirale da su ih eventualno pozvali da se uzdrže od protesta.

– Niti pozivamo organizatore da otkažu Paradu ponosa, niti ove druge da prave nerede. Pozivamo vlast, jer je ona ta koja odlučuje i povlači poteze, da uradi ono što je u skladu sa stručnim procenama MUP-a – kaže Todorović.

Obrazlažući poziv DSS-a organizatorima skupa da ga otkažu, Miloš Aligrudić, potpredsednik stranke, kaže da su kod organizatora „i pogača i nož”.

– DSS je pozvao te ljude da ili skup naprave tako da ne izgleda kao provokacija ili da odustanu od takvog vida manifestacije. Obraćamo se onoma koji su prvi zakazali skup i koji nose rizik prvog poteza i zato smo ih pozvali da promene svoju odluku – kaže Aligrudić i dodaje da je, ako neko dolazi da pravi kontramiting, to posao policije „koja će odobriti ili zabraniti takvo okupljanje”.

-----------------------------------------------------------

Čanak: Neka se Amfilohije posavetuje sa Pahomijem

Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak ocenio je juče da je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije izjavom o Paradi ponosa „samo dolio ulje na vatru i pojačao vetar u leđa klerofašističkom podmlatku koji se danima sprema na krvavi obračun sa učesnicima Parade ponosa”.

Čanak je u saopštenju naveo da, osim što se na taj način ogrešio o osnovna načela hrišćanstva, mitropolit je učesnike povorke doveo i u direktnu opasnost.

Čanak je mitropolita Amfilohija podsetio na reči iz Novog zaveta, iz Jevanđelja po Luki: „A zašto vidiš trun u oku brata svojega, a brvna u svojemu oku ne osjećaš? Ili kako možeš reći bratu svojemu: brate! Stani da izvadim trun koji je u oku tvojemu, kad sam ne vidiš brvna u svojemu oku? Licemjere! Izvadi najprije brvno iz oka svojega, pa ćeš onda vidjeti izvaditi trun iz oka brata svojega”.

On je mitropolitu Amfilohiju Radoviću predložio da se priseti ovih stihova i da ih u društvu vladike Pahomija detaljno razmotri, uz opasku „da se Sodoma i Gomora spominju u Starom, a ne u Novom zavetu, koji je osnova hrišćanstva i kojeg bi episkop, takođe, trebalo da se podseti”.

M. R. Petrović

A. Marinković

[objavljeno: 19/09/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.