Pretnja pismom Inicijativi mladih

Izvor: B92, 08.Jun.2010, 15:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pretnja pismom Inicijativi mladih

Beograd -- Inicijativa mladih za ljudska prava dobila preteće pismo u kom se njihovim članovima nalaže da za godinu dana napuste Srbiju i presele se u Federaciju BiH.

Pismo se odnosi na učesnike u "marša mladih Beograđana u navodno sećanje na ubijene mladosti u Tuzli", kako se navodi u pismu.

Oni bi trebali da se presele "u Federaciju Bosne i Hercegovine, da osete blagodeti ljudskih prava i drugih prava potrebnih svakom čoveku". Pismo potpisano sa "The Black Hand >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << - Apis" poslato je iz Australije.

U uvodnom delu pisma se naglašava da će "svim članovima marša sudit preki sud za neizvršenje zadatka oko preseljenja, a počev od 15. juna 2010. godine biće praćeni do izvršenja zadatka".

"Ukoliko ima maloljetnih, onda moraju i roditelji da napuste Srbiju i sa učesnikom nađu prebivalište u FBiH", navodi se u pismu, kao i da je Vojska Republike Srpske lažno optužena da je 25. maja 1995. godine ispalila granate na Kapiju mladosti u Tuzli, "a to su učinile snage u Tuzli pod rukovodstvom američke CIA, engleskog SAS i snaga NATO da bi okrivili Srbe za navodni masakr".

Povodom obeležavanja 15 godina od masakra na tuzlanskoj Kapiji, Inicijativa je 25. maja 2010. godine organizovala simboličnu šetnju na tri deonice puta Beograd-Tuzla, koja je završena polaganjem cveća na Kapiji. U Tuzli je 25. maja 1995. godine, granatom ispaljenom sa položaja VRS na Ozrenu, ubijena 71 osoba na gradskom šetalištu, većina mladih i dece.

Inicijativa je slučaj prijavila nadležnim organima MUP-a.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.