Prete Novostima: Pobit čemo vas, stoko srpska

Izvor: S media, 06.Okt.2010, 21:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prete Novostima: "Pobit čemo vas, stoko srpska"

Redakcija Novosti saopštila je da celo prepodne dobijaju pretnje u kojima se nedvosmisleno i jasno govori da će na redakciju biti bačena bomba, a urednik izgubiti glavu.

Dogodi li se išta od toga, odgovornima ćemo smatrati ministra odbrane Branka Vukelića, načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Josipa Lucića, predsednika HHO-a Ivana Zvonimira Čička, koji su juče u svojim saopštenjima i huškali javnost i pozivali na linč članova redakcije, >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << zlonamerno interpretirajući našu naslovnicu.

Iz Novosti očekuju da vrhovni zapovednik Ivo Josipović i premijerka Jadranka Kosor svoje podređene pozovu na odgovornost. U Policijskoj upravi zagrebačkoj doznajemo kako su primili dojavu o pretnji smrću novinarima Novosti te sada ispituju tu dojavu i traže one koji su pretili.

"Sloboda je važnija od svetinja"

Urednik Novosti Rade Dragojević kazao je za Index kako su pretnje shvatili ozbiljno te prijavili policiji koja sada radi svoj posao. Potvrdio je kako mu je sloboda važnija od svetinja te da ih ovo neće pokolebati.

"Podsećam da su na jednom radijskom programu, na dan kada su pali MIG-ovi, celi dan dve voditeljke vikale da su 'oba pala'", kazao je Dragojević i još jednom ponovio da mu nije jasno što je sporno u tom naslovu.

Kaže da, kako vreme prolazi, od kada su dobili pretnje, sve manje se boji. "Ali nije ti svejedno kada juče vojska pošalje saopštenje pa ne znaš šta možeš očekivati, da će neko doći sa zoljom", kazao je Dragojević i dodao kako su danas počeli pretiti pacijenti.

Dragojević kaže kako su Novosti antimilitaristička redakcija koja pozdravlja svaki pad aviona, ali dodaje i kako bi takav naslov bio neukusan da su piloti poginuli. Doznajemo kako su Novosti dobile pretnju sadržaja: "Hoćete da vam bacimo bombu? Pobit ćemo vas, stoko srpska, majku vam jebem srpsku!"



"Loše i opasno je kada vojne institucije kritikuju medije"


Hrvatsko novinarsko društvo danas je poslalo saopštenje u kojem traži od vlasti i policije da pruži zaštitu i sigurnost redakciji Novosti i njenom glavnom uredniku, jer su jutros u redakciju elektronskom poštom i telefonom stizale pretnje smrću.

Podsetimo, bura oko Novosti se digla kada je nedeljnik na naslovici poslednjeg broja stavio ilustraciju dva pala MIG-a uz dodatni tekst "obadva, obadva su pala". "U načelu, svako ima pravo kritikovati medije, ali je loše i opasno kada to čine najviše vojne institucije. Ministar odbrane Branko Vukelić i načelnik Glavnog stožera RH Josip Lucić juče su koordinirano, kroz dva saopštenja, gotovo istim tekstom, okvalifikovali naslovicu Novosti uvredljivom za pripadnike Oružanih snaga, za sve branitelje i sve dobronamerne građane", stoji u saopštenju HND-a te se dodaje kako to znači da sebi vojne institucije daju za pravo javno prosuđivati koji građani su dobronamerni, a koji neprijatelji.

U HND-u smatraju kako to nije primereno u društvima evropskih demokratizacija. "Rezultat smo videli već danas ujutru. Koordinirana vojna saopštenja mogu se smatrati pretnjom slobodi medija, Novostima i novinarima koji u Novostima rade", stoji u saopštenju HND-a.

"Sigurno da naslovicu s ilustracijom dva pala miga i tekstom "Oba su pala" neko može doživeti kao uvredu. Ali, želimo podsetiti da je doslovce isti telop "Oba su pala" imao i središnji Dnevnik Hrvatske televizije onoga dana kada su pala dva hrvatska miga. To, izgleda, nikome nije tada zasmetalo, pa zašto onda sada smeta, u čemu je razlika?", navodi HND.

Srpski demokratski forum je izrazio duboko žaljenje zbog naslovice u nedeljniku Novosti na kojoj su bila dva hrvatska MIG-a i natpis "obadva, obadva su pala".



Glavni urednik Novosti: Ovo postaje hajka! Hoće li se na noge dići i generali?


Iz SDF-a su se ogradili od poruka koje su se takvom naslovicom poslale javnosti. "Predmetnom naslovicom uredništvo Novosti na jeftin i vulgaran način skreće pažnju s otvorenih tema važnih za zaštitu i promociju prava Srba u Hrvatskoj i otvara teme koje vode u pravcu daljnjih konfrontacija i sukoba", piše u saopštenju predsednika Upravnog odbora SDF-a Veljka Džakule te se dodaje kako im je potpuno nerazumljiva poruka koja se želela poslati tom naslovicom.

I Srbi su građani ove zemlje i srušili su se njihovi avioni

SDF smatra kako su Srbi građani ove zemlje kao i svi drugi te su se iznad Slunja srušili i njihovi avioni, zbog čega izražavaju žaljenje. "Izražavamo žaljenje i zato što je neodgovornom uređivačkom politikom lista Novosti taj žalostan incident doveden u kontekst kojem na stranicama srpskih novina u Hrvatskoj nije mesto", zaključuje se u saopštenju Veljka Džakule.

I. Kiri

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.