Presuda za zločin u Podujevu

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 18.Jun.2009, 19:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Presuda za zločin u Podujevu

Beograd -- Veće za ratne zločine Okružnog suda osudilo je trojicu optuženih za ubistvo 14 civila u Podujevu 1999. godine na po 20, a jednog na 15 godina zatvora.

Trojica optuženih, Željko Đukić, Dragan Medić i Dragan Borojević, osuđeni su na maksimalnu kaznu od 20 godina, dok je četvrtooptuženi Miodrag Šolaja osuđen na 15 godina, jer je u vreme zločina bio maloletnik.

Presudom se konstatuje da su Željko Đukić, Dragan Medić, Dragan Borojević i Miodrag >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Šolaja, zajedno Sašom Cvjetanom, osuđenim ranije na 20 godina, prvog dana po dolasku na Kosovo u Podujevo, uprkos naređenju da ne izlaze iz autobusa, bez ikakvog povoda ubili 14 albanskih civila, od kojih je najmlađi imao samo dve godine.

Odmah po izvršenom zločinu, vraćeni su u centralnu Srbiju, ali su pred sud dospeli tek 2008. godine.

Četvorica pripadnika "Škorpiona" su uhapšena 19. oktobra 2007. u Sremskoj Mitrovici.

Suđenje im je počelo u septembru 2008. godine, a tokom postupka je saslušano na desetine svedoka, među kojima preživela deca i jedan zaštićeni svedok.

Jedinica "Škorpioni" poznata je i po zločinu koji su njeni pripadnici počinili '95. u Godinskim Barama kod Trnova.

Tada su ubili šest muslimanskih civila iz Srebernice, kojima su prethodno vezali ruke na leđa i maltretirali ih. To su snimili kamerom, a snimak zločina je Haško tužilaštvo prikazalo 2005. na suđenju Slobodanu Miloševiću.

Zločin u Podujevu deo je presude tzv. kosovskoj šestorki u Haškom tribunalu.

Trenutno se, pored ostalog, u Hagu zbog toga sudi i generalu policije Vlastimiru Đorđeviću, a taj zločin bio je i u optužnici protiv Slobodana Miloševića.

Ratni put jedinice "Škorpioni”, iza koga su uglavnom ostajali ubijeni civili i opljačkana imovina, počeo je 1991. u Hrvatskoj, a ratovali su i u Bosni, i na kraju na Kosovu.

Tužilaštvo zadovoljno, odbrana najavljuje žalbu

Tužilaštvo za ratne zločine zadovoljno je presudom četvorici pripadnika jedinice "Škorpioni", a pošto su njom osuđeni na maksimalne zatvorske kazne nema razloga za ulaganje žalbe, izjavio je portparol tužilaštva Bruno Vekarić.

On je ocenio da je Veće za ratne zločine ovom presudom poslalo jasnu poruku svetu da u Srbiji niko nije nedodirljiv.

"Ovo je veoma hrabra i pravno utemljena presuda koja je zaštitila osnovne civilizacijske vrednosti, pre svega, pravo na život, ali i princip sprečavanja nekažnjivosti ratnih zločina", istakao je Vakarić.

On je podsetio da su u Podujevu ubijeni nedužni žene i deca i da je ta presuda pravda za njih.

Ovom presudom Srbija je pokazala da je spremna da ispravi sve ono što je u njenoj prošlosti bilo loše, naveo je Vekarić.

Seljatin Bogujevci, kome je u Podujevu 28. marta 1999. godine ubijena supruga, a troje dece sa teškim povredama preživelo zločin, rekao je, po izricanju presude, da njegova deca, žena i majka nisu bile dužne nikome.

"Pravda je donekle zadovoljena za oni što su učinili", rekao je Bogujevci dodajući da mu je posle današnje presude "lakše" kao i zbog činjenice da su mu deca živa.

Branilac optuženog Dragana Medića, advokat Miroslav Perković, izjavio je da je sud presudio na osnovu iskaza svedoka P1 koji su, kako je ocenio, diskutabilni.

"Mislim da je sud podlegao pritiscima, kao i u mnogim predmetima. Presuda je doneta bez valjanih dokaza", rekao je Perković i najavio podnošenje žalbe.

Šta se dogodilo u Podujevu

Za zločin u Podujevu, pre današnje, već je bila izrečena jedna presuda i to takođe pripadniku Škorpiona Saši Cvjetanu. On je 2005. pravosnažno na maksimalnu kaznu od 20 godina zatvora.

I tada je, kao i danas, sudsko veće utvrdilo da su pripradnici te jedinice, koja je bila u sastavu MUP-a Srbije, u martu 1999. godine upali u dvorištve porodice Gaši u Podujevu, pucali u civile, među kojima je bilo 19-oro dece i žena.

Četiri dana od početka NATO bombardovanja Jugoslavije, 28. marta 1999. godine, u gradu Podujevu, u prištinskom okrugu na severoistoku Kosova, masakrirano je 14-oro žena i dece albanske nacionalnosti.

Željko Đukić, Dragan Medić, Dragan Borojević i Miodrag Šolaja su u dvorištvu kuće porodice Gaši u Podujevu, iz automatskog oružja pucali u 19 civila.

Zločin je preživelo samo petoro dece, od kojih je najstarije tada imalo 14, a najmlađe devet godina.

Četvorica pripadnika Škorpiona su uhapšena 19. oktobra 2007. u Sremskoj Mitrovici.

Suđenje im je počelo je u septembru 2008, a tokom postupka je saslušano na desetine svedoka, među kojima preživela deca i jedan zaštićeni svedok.

On je u decembru 2008. ispričao da su optuženi civile maltretirali i tukli, a potom i pucali u njih.

Jedinica "Škorpioni" poznata je i po zločinu koji su njeni pripadnici počinili 1995. u Godinskim barama kod Trnova.

Tada su ubili šest muslimanaskih civila iz Srebernice, kojima su prethodno vezali ruke na leđa i maltretirali ih.

To su snimili kamerom, a snimak zločina je Haško tužilaštvo prikazalo 2005. na suđenju Slobodanu Miloševiću.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.