Izvor: B92, 01.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Presuda protiv urednika "Standarda"

Beograd -- Urednik "Standarda" Željko Cvijanović kriv je po tužbi za klevetu koju je protiv njega podneo Vladimir Popović, ocenio sud.

Glavni i odgovorni urednik nedeljnika Standard Željko Cvijanović osuđen je pred Prvim opštinskim sudom za krivično delo klevete po tužbi bivšeg šefa Biroa za komunikacije Vlade Srbije Vladimira Popovića. Cvijanović je kažnjen novčanom kaznom od 200.000 dinara, što je najveća kazna propisana za to krivično delo koja može biti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zamenjena kaznom zatvora.

Cvijanović je, prema presudi, osuđen jer je nakon gostovanja Vladimira Popovića u emisiji Insajder, u februaru prošle godine u nedeljniku Evropa, čiji je tada bio urednik, izneo više neistina o Popoviću. U tekstu pod naslovom "Vladimir Beba Popović - srpska hronika tamne moći", Cvijanović je, između ostalog, za Popovića napisao da je umešan u ubistvo Zorana Đinđića i da nastoji da suđenje Miloradu Ulemeku okrene u drugom smeru.

Željko Cvijanović u izjavi za B92 kaže da će se na odluku suda žaliti: "Nisam tvrdio da je Bebe Popović učestovao u ubistvu Zorana Đinđića, nego da postoji škola mišljenja koja tvrdi da je Beba Popović učestvovao u tom ubistvu. U dokaznom postupku doneo sam reči Bebe Popovića, koji sam to tvrdi na suđenju pred Specijalnim sudom, ali to za sudiju nije bilo dovoljno. Nadam se da će biti dovoljno u Okružnom sudu u drugostepenom postupku."

Prvi opštinski sud je konstatovao da su optužbe protiv Popovića iznete bez bilo kakvih dokaza i činjenica. Konstatovano je da Cvijanović nije postupao u skladu sa standardima novinarske profesije, a posebno ne u skladu sa Zakonom o informisanju.

Dodajmo i da, kako je saopštio Popovićev advokat, Cvijanović tokom suđenja nije izneo nijedan dokaz kojim bi potvrdio te optužbe. "Cvijanović je proglašen krivim jer je u tekstu izneo mnoštvo neistinitih podataka iz njegove biografije i niz kleveta koje se odnose na njegovu profesionalnu biografiju i odnos sa pokojnim premijerom Zoranom Đinđićem", deo je saopštenja.

Takođe se navodi da Cvijanović u intervjuu Insajderu nije ni pomenut. "Cvijanović je navodio novinske članke iz tabloida, pozivajući se čak i na sopstvene tekstove i izjave, nazivajući ih 'opštepoznatim stavovima'", navodi se u saopštenju.

Presuda je danas uručena advokatima obe strane i nije pravosnažna. Dodaje se da je to druga presuda koja je izrečena protiv Cvijanovića po tužbi Vladimira Popovića.

Podsetimo, u intevjuu Insajderu Vladimir Popović je optužio delove Vojske, Vojne službe, DB-a, porodicu Milošević, ruske tajne službe, da stoje iza ubistva premijera Srbije. Posle te emisije, mesec dana su razni eksperti i političari iznosili optužbe na račun Insajdera i tvrdili da Popović laže. Ovakvim ocenama pridružili su se mnogi tabloidi. U Nezavisnom udruženju novinara kažu da novinari treba da uživaju zaštitu, ali da moraju biti odgovorni prema profesiji i poštovati pravila.

Član Izvršnog odbora NUNS-a Dragan Janjić smatra da je medijski prostor u Srbiji zagađen neodgovornim izjavama: "Ako su sudovi efikasni i ako takve stvari rešavaju na vreme, onda će se stvarati drugačija klima."

"Naravno, treba biti veoma pažljiv i ne sme se dogoditi da se narušavaju uobičajena pravila kada je reč o medijima, da se narušavaju medijske slobode. A reći laž ne potpada pod medijske slobode", kaže Janjić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.