Izvor: Politika, 11.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Presuda po tužbi BiH 26. februara

Naša strana očekuje da će sud doneti odluku koja će otvoriti vrata za buduću saradnju dve zemlje Međunarodni sud pravde u Hagu saopštiće 26. februara svoju presudu po tužbi Bosne i Hercegovine protiv Srbije i Crne Gore za genocid počinjen tokom rata u Bosni i Hercegovini, saznajemo od Radoslava Stojanovića, glavnog pravnog zastupnika Srbije pred ovim sudom i našeg ambasadora u Holandiji, koji nam je objasnio da je, prema dosadašnjoj praksi suda, odluka očekivana baš u ovo >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << vreme – krajem februara ili početkom marta.

Devetog maja prošle godine završena je rasprava po ovom predmetu, u kojem je BiH još 1993. godine, tužila SRJ za genocid i zatražila odštetu. Naša strana, koja ne prihvata navode o genocidu, očekuje da će sud doneti odluku koja će otvoriti vrata za buduću saradnju dve zemlje.

Poslednjih dana oglašavali su se crnogorski zvaničnici tražeći da Crna Gora bude izuzeta iz tužbe, navodeći da je u ustavnoj povelji bivše SCG rečeno da u slučaju raspada državne zajednice, međunarodnopravni subjektivitet, prava i obaveze, uključujući i članstvo u međunarodnim ugovorima, pripadaju Srbiji. Crnogorski premijer Željko Šturanović, pre tri dana rekao je da očekuje da sud zauzme stav oko pravnog izjašnjavanja Crne Gore da je nezavisna država.

Iako je s tim u vezi Sakib Softić, šef pravnog tima BiH po ovoj tužbi, prethodno izjavio da BiH neće u odvojenom procesu tužiti Crnu Goru, ipak smo pitali Stojanovića da li se to može dogoditi.

Ne želeći da komentariše crnogorski stav, u vezi sa tim, ipak nam je preneo svoje mišljenje da će sud to odbiti. Pogotovu, što je tužilac, tj. BiH insistirala na tome da je tužila i Srbiju i Crnu Goru i da je ceo postupak sproveden u odnosu na Srbiju i Crnu Goru.

Prema tome, zaključujemo, ne bi trebalo da se sada Crna Gora izvuče.

Ali, pod pretpostavkom da sud ipak prihvati stav Crne Gore, uprkos bosanskom izjašnjavanju da su Srbija i Crna Gora u to vreme bile jedna država, šta bi to onda značilo za Srbiju?

– Odluka suda je meritorna. Sud može da odluči u ovom slučaju onako kako on nađe za potrebno, uz odgovarajuće pravno obrazloženje – odgovara Stojanović i objašnjava da bi u tom slučaju Srbija bila ili oslobođena optužbe ili odgovorna ili delimično odgovorna.

B. Čpajak

[objavljeno: 11.02.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.