Presuda generalima je indirektna predsuda Tuđmanu

Izvor: Glas javnosti, 03.Maj.2011, 07:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Presuda generalima je indirektna predsuda Tuđmanu

ZAGREB - Bivši predsednik Hrvatske Stjepan Mesić izjavio je da je presuda dvojici hrvatskih generala Anti Gotovini i Mladenu Markaču, optuženim za ratne zločine u akciji Oluja, indirektna presuda prvom hrvatskom predsedniku Franji Tuđmanu, njegovom ministru odbrane Gojku Šušku i najužem krugu vođstva oko njih.

Mesić je u razgovoru za podgorički portal Analitika naglasio da presuda u Hagu ne dovodi u pitanje suštinsku opravdanost Domovinskog rata.

"Siguran sam da >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << presuda ni na koji način ne dovodi u pitanje niti Domovinski rat, niti njegov karakter. Naravno, ima onih koji iz motiva koji su samo njima dobro znani - mada ih nije teško ni dokučiti - nastoje manipulirati sa presudom, predstaviti je kao presudu Hrvatskoj i Domovinskom ratu...", istakao je Mesić.

Mesić je, međutim, rekao da je ipak iznenađen visinom izrečene kazne hrvatskim generalima.

"Ta kazna je viša nego što sam pretpostavljao. Ali, moram da kažem da svakako nisam pripadao onima koji su očekivali da će Gotovina, poslije presude, izaći iz Haškog zatvora", izjavio je on.

Mesić je ocenio i da je "poznato da su ratovi na prostoru bivše Jugoslavije bili izazvani željom Slobodana Miloševića da mijenja granice" i dodao da u osvajanju i prisvajanju tuđega sigurno nema niti može biti bilo čega herojskoga.

"Sa druge strane, mi smo se branili, ali – nažalost – nismo ostali imuni od ratnih zločina", naglasio je on.

"Tek kada raščistimo s ratnim zločinima i njihovim počiniteljima, moći ćemo reći tko su bili heroji obrambenog rata. A da ih je bilo, to je sigurno", izjavio je Mesić.

Povodom optužbi da je on dostavio Haškom tribunalu transkripte sa sastanka na Brionima, Mesić je rekao da se tako pažnja javnosti ponovo nastoji skrenuti sa onoga što se dogodilo na onoga - ili one - koji su na to što se dogodilo uporno upozoravali.

"Najkraće rečeno: dijelom, još smo uvijek zarobljenici svoje prošlosti. To je stanje koje treba što prije i u potpunosti okončati", naglasio je on.

Povodom nedavnog susreta u Karađorđevu predsednika Turske, Srbije i članova Predsedništva BIH, Mesić je pozdravio jasnu i konkretnu izjavu Borisa Tadića da Srbija neće podržati referendum kojim bi bila dovedena u pitanje celovitost Bosne.

"Imperativno je za stabilnost regije da bez i najmanje zadrške bude jasno kako ni Srbija, ni Hrvatska nemaju nikakve pretenzije na bilo koji dio teritorija susjedne BiH, rekao je Mesić.

On je dodao da bi voleo i kada bi ta Tadićeva izjava značila da će Milorad Dodik u budućnost praviti manje problema, da će shvatiti i prihvatiti činjenicu da živi u Bosni i Hercegovini i da je ona njegova država i domovina.

BiH je konstanta ovih naših prostora i ona naprosto mora opstati, istakao je Mesić.

Srbi su u Hrvatskoj bili konstitutivni narod i imali su pravo na razdruživanje i proglašenje svoje države baš kao i Hrvati , sve ostalo su laži.Hrvatska je pobjedila u ratu uz pomoć Nemačke ali najviše služeći se Gebelsovom propagandom. A to je ako više puta ponavljate laž ona u svjetu postaje istina i to im je odlično uspelo. Napravili su najgori zločin posle II svetskog rata i genocid nad Srpskim narodom , što su radili pod Pavelićem i u II svetskom ratu. Uništili su Republiku Srpsku Krajinu koja je bila proglašena voljom njezinog naroda koji je bio konstitutivni narod znači imao je pravo da se osamostali baš kao i hrvatski narod. Kod nas u srpskoj politici se o tome uredno šuti i prešućuje misleći se dodvoriti Hrvatskoj i svetu ne mi tako samo padamo još niže i od stvarne žrtve ( protjerivanje 280 000 Srba i genocid nad onima koji su ostali zabilježio kamerama UNPROFOR ) mi šutnjom postajemo agresori. Sve nade polažem u Savu Štrpca i njegovo zalaganje za Krajinu. Srpski narod nikada se nesmije pomiriti s činjenicom da Krajina ne postoji. Postojala je na oko 35 % teritorije današnje Hrvatske sve su to bili srpski etnički prostori i mi se za njih moramo boriti makar čekali 900 godina kao Hrvati svoju državu

Ajde covece konacno napisi neki svez text, dosadan si vise sa ovim beskrajnim copy/pastovanjem jednog te istog.

S. Mesic pokusava da izbegne svoju odgovornost u zbivanjima u srpskim Krajinama, ali on veoma dobro zna da je i on bio deo sistema koji je zajednicki uspostavio sa F. Tudjmanom. Kao poslednji predsednik bivse Jugoslavije, imao je jasnu sliku ocepljenja Hrvatske, razbijanja drzave i svega sto se ticalo srpskog stanovnistva. Mesic je bio u predsednistvu novostvorene Hrvatske, kao i Racan i ostali, i neverovatno je da nije nista znao o planovima Tudjmana i Brionskim zapisima. Uz to A. Gotovina je i posle Tudjmana bio "heroj" domovinskog rata,a sam Mesic predsednik drzave. Trebalo bi ipak da neko podnese tuzbu protiv Mesica za prokrivanje namera F.Tudjmana i za davanje priznanja svojim generalima koji su ucestvovali u etnickom ciscenju Srba.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.