Preskupi januar

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 31.Jan.2017, 20:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preskupi januar

Računa i troškova je u januaru - mesecu koji upravo zato i nosi epitet najdužeg - bilo mnogo. Januar su obeležili  praznici, izrazito jaka zima i povratak u školske klupe. Sve to, trebalo je i isfinansirati.

Za jedne najduži, za neke najteži, a tek za nekolicinu naših sagovornika januar ne predstavlja mesec u kojem imaju veće finansijske izadatke u odnosu na druge mesece.

Primarni cilj je održavanje kućnog budžeta likvidnim, odnosno na jednom odgovarajućem >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << nivou, kažu stručnjaci.

"Ekonomisti imaju tu jednu matricu po kojoj kažu da ne bi bilo loše da građani svakoga dana evidentiraju svoje prihode i svoje rashode i da bi to na godišnjem nivou donelo uštedu od 10 do 20 posto. To je jedan deo priče i to mi zovemo namenska štednja. Drugi deo priče je vezan za onu svesnost, dakle da svi ti popusti koji se pojavljuju u prodavnicama, sve te akcije, naprosto zašto ne povesti nekog u kupovinu ko će biti glas zdravog razuma, ko će da nas uhvati za ruku i kaže, pa dali ti je to baš neophodno?", kaže ekonomski analitičar Dragan Ilić.

A Jovanka Nikolić, iz Asocijacije potrošača Srbije, ističe: "Činjenica je da organizacije potrošača žele da usmere misao svakog potrošača na racionalnu potrošnju i racionalno raspolaganje sredstvima kojima se može raspolagati, a nikako se ne upotrebljava termin štednja, jer ne samo zato što je teško štedeti u današnje vreme, već i iz razloga šta i kako ko može i u kom trenutku uštedeti".

Profesor Ilić dodaje i da se potrošačima savetuje što racionalnija slika na stanje u budžetu, kako ih ne bi ponela ponekad nereala motivacija u kupovini.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.