Izvor: B92, 23.Jan.2010, 16:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preregistracija stranaka do ponoći

Beograd -- Rok za preregistraciju političkih stranaka ističe u ponoć, a do sada je u registar upisano 29 partija.

Zahteve za upis predalo je još dvadesetak stranaka, koje su usaglasile svoje statute sa odredbama novog zakona. Konačan broj partija koje su podnele zahteve za preregistraciju biće poznat oko sedam dana posle isteka roka, do kada se očekuje da pristignu i zahtevi koji su poštom upućeni na adresu Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

Za >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << preregistraciju starih i registraciju novih stranaka potrebno je sakupiti 10.000 potpisa građana, dok je partijama manjina neophodno da imaju najmanje hiljadu potpisa.

Prva partija upisana u novi registar je Demokratska stranka, a poslednja, za sada, je to učinila Liga socijaldemokrata Vojvodine.

U registar političkih stranaka upisane su i Sandžačka demokratska prtija, G17 plus, Jedinstvena Srbija, Politička stranka "Udruženih penzioneri i socijalna pravda", Zajedno za Kragujevac, Socijal-demokratska partija Srbije, Stranka za Sandžak, Nova Srbija, Demokratski savez Hrvata u Vojvodini, Partija ujedinjenih penzionera Srbije i Srpski pokret obnove.

Preregistrovane su i Demokratska stranka Srbije, Srpska radikalna stranka, Narodna partija, Pokret snaga Srbije - BK, Sandžačka narodna partija, Stranka demokratske akcije Sandžaka, Reformisti Vojvodine, Demokratska unija doline Preševo i Liberalnodemokratska partija.

U Registar su upisane i Socijalistička partija Srbije, Demohrišćanska stranka Srbije, Demokratska partija Bugara, Demokratska stranka vojvođanskih Mađara, kao i Reformisti Sandžaka.

Do 23. jula, kada je počela preregistracija stranaka, u političkom životu Srbije, prema tim podacima, učestvovalo je oko 600 partija.

Po isteku roka, kako je ranije rekao ministar državne uprave i lokalne samouprave Milan Marković, na političkoj sceni nadmetaće se nekoliko desetina partija, što će svakako doprineti uređenju političkog života Srbije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.