Preporuke zaštitnika za upotrebu jezika bošnjačke manjine

Izvor: NaDlanu.com, 26.Apr.2012, 17:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preporuke zaštitnika za upotrebu jezika bošnjačke manjine

BEOGRAD, 26. aprila 2012. (Beta) - Zaštitnik gradjana saopštio je u četvrtak da je uputio preporuke gradu Novom Pazaru i opštinama Prijepolje, Sjenica i Tutin da omoguće da se nazivi naseljenih mesta, trgova i ulica ispisuju na jeziku bošnjačke nacionalne manjine.

BEOGRAD, 26. aprila 2012. (Beta) - Zaštitnik gradjana saopštio je u četvrtak da je uputio preporuke gradu Novom Pazaru i opštinama Prijepolje, Sjenica i Tutin da omoguće da se nazivi naseljenih mesta, trgova i ulica >> Pročitaj celu vest na sajtu NaDlanu.com << ispisuju na jeziku bošnjačke nacionalne manjine.U saopštenju se navodi da sprovodjenje tih preporuka treba da omogući doslednu primenu Ustavom zajamčenog prava nacionalnih manjina na očuvanje posebnosti.Te samouprave, osim što su izmenile statute, moraju da obezbede i druge uslove kako bi se nazivi organa koja imaju javna ovlašćenja, nazivi lokalnih samouprava, naselja, trgova i ulica i drugi toponimi ispisivali i na jeziku bošnjačke nacionalne manjine, prema njenoj tradiciji i pravopisu, a saglasno odredbama Zakona o službenoj upotrebi jezika i pisama, piše u saopštenju.

Nastavak na NaDlanu.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NaDlanu.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NaDlanu.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.