Prepolovljen broj vladinih saveta

Izvor: Politika, 23.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prepolovljen broj vladinih saveta

Nakon što je potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić krajem maja tražio od ministarstava da preispitaju koliko su im neophodni pojedini saveti, broj takozvanih povremenih radnih tela vlade smanjio se za polovinu. Na spisku ih je, kako je naš list pisao, sredinom ove godine bilo čak 93. Za mnogima je odavno prestala potreba, ali i pored toga niko se do sada nije setio da ih ukine.
Prema informaciji koju je "Politika" dobila u Vladi Srbije, sada aktivno radi 46 saveta. Za proteklih nekoliko >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << meseci, od kada je formirana, Koštuničina vlada osnovala je dva saveta - za nacionalni investicioni plan i za promociju Srbije.

Najdugovečniji je Savet za borbu protiv korupcije koji je osnovan 2001. godine, a "najmlađi" Savet za promociju Srbije koji je star svega nedelju dana. I dok za neke savete javnost nikada nije čula, ova dva su stekla "ime". Iako je savetodavno telo vlade, od samog formiranja Savet za borbu protiv korupcije je, takoreći, na ratnoj nozi sa svojim poslodavcem. Situacija se nije promenila ni sa formiranjem nove vlade sredinom maja ove godine. Od osnivanja ovo telo je napustilo čak šest članova.

I Savet za promociju Srbije, koji praktično još nije ni zaživeo, već je uspeo da napuni stupce novina. Na predlog Ministarstva trgovine i usluga na čelo ovog saveta vlada je, da podsetimo, postavila Milku Forcan, potpredsednicu Delta holdinga, a za članove Jelicu Minić iz Evropskog pokreta za Srbiju, Anu Trbović, ekonomistu, Ivana Tasovca, dirigenta Beogradske filharmonije, Igora Avžnera, direktora marketinške agencije "Fokus" i savetnika ministra Mlađana Dinkića, Srđana Šapera, savetnika predsednika Srbije i generalnog direktora Mek Ken Eriksona, i Srđana Đurića, savetnika premijera Koštunice.

"Lavinu" je pokrenula Liberalno-demokratska partija Čedomira Jovanovića koja je tvrdila da bi neki članovi ovog saveta mogli biti u sukobu interesa, jer svoj položaj mogu da iskoriste za promociju kompanija za koje rade. To je bio povod da Đurić i Avžner napuste Savet za promociju Srbije pre nego što je i počeo da radi, dok je Šaper rekao da neće učestvovati u njegovom radu. Da bi skinulo ljagu sa tela čije su osnivanje predložili Ministarstvo trgovine i usluga uputilo je Republičkom odboru za rešavanje o sukobu interesa zahtev da proveri da li je neko od članova tog saveta u sukobu interesa.

I Savet za ravnomerni regionalni razvoj imao je ovih dana svojih "pet minuta", pre svega zahvaljujući svom predsedniku Bajramu Omeragiću. Na kritike da redovno prisustvuje sednicama vlade, iako nije njen član, Omeragić kaže za "Politiku" da na sednice odlazi samo kada ga pozove premijer Koštunica.

"Nije tačno da prisustvujem svakoj sednici. Tema regionalnog razvoja je top tema sada kada se razgovara o ulasku Srbije u EU. Ja sam bio na čelu tima koji je pravio strategiju ravnomernog regionalnog razvoja, ta tema je važna i predsednik smatra da s vremena na vreme treba da prisustvujem. Uostalom, sednicama redovno prisustvuju i Tanja Miščević, direktorka vladine Kancelarije za pridruživanje EU, koja čak ima i svoju stolicu, i guverner Radovan Jelašić iako nisu članovi vlade. Nekim opozicionim strankama se čini, kada me jednom vide, da me vide sto dvadeset puta", kaže Omeragić.

Za ovaj posao on je donedavno dobijao nadoknadu od 30.000 dinara mesečno, koliko su primali i članovi saveta. Međutim, od 1. oktobra na lični zahtev posao u savetu će obavljati volonterski.

U vladi kažu da u svim savetima koje je ona osnovala članovi besplatno rade (izuzev ovoga za ravnomeran regionalni razvoj). To je slučaj sa Savetom za nacionalnu bezbednost (čija je poslednja odluka raspisivanje nagrade za informaciju o haškim optuženicima koji su u bekstvu), kao i savetima za saradnju sa Haškim tribunalom, za nacionalni investicioni plan, za reformu državne uprave, za nacionalne manjine i za Kosovo i Metohiju.

Ostali saveti osnovani su na predlog pojedinih ministarstava i pod njihovom su ingerencijom. Najveći broj, njih 13, osnovan je na predlog Ministarstva za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku. Između ostalog, Savet za pitanja starosti i starenja, za osobe sa invaliditetom, za ravnopravnost polova, socijalno-ekonomski savet, za prava deteta.



[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.