Preminuo Šandor Kepiro

Izvor: B92, 03.Sep.2011, 14:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preminuo Šandor Kepiro

Budimpešta -- Bivši mađarski fašistički oficir Šandor Kepiro, nedavno oslobođen optužbi za zločine u Drugom svetskom ratu, preminuo jutros. Vukčević: Pravda nezadovoljena.

Kepiro je imao 98 godina.

Kepiro je umro u bolnici u Budimpešti, ali llekari nisu naveli uzrok smrti, saopštio je njegov advokat Žolt Zetenji, javila je agencija AP.

Sud u Budimpešti je u julu zbog nedostatka dokaza oslobodio Kepira optužbi da je kao kapetan mađarske žandarmerije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << učestvovao u ubistvima Srba, Jevreja i Roma tokom Novosadske racije u januaru 1942.

Zahtev za sprovođenje istrage protiv Kepira podnelo je 2008. i Tužilaštvo za ratne zločine u Srbiji.

Proces protiv njega nastavljen je u maju ove godine, pošto su medicinski stručnjaci pravosudnih organa ustanovili da je fizički i mentalno sposoban da shvati šta se u sudnici dešava.

Kepiro se direktno teretio za ubistvo više desetina ljudi, čiji je identitet utvrđen, tokom Novosadske racije, među njima je bilo i jedanaestoro dece.

Vukčević: Nije zadovoljena pravda za žrtve

Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević izrazio je ogorčenje što u postupku protiv Šandora Kepira, koji je danas preminuo, nije došlo do pravosnažne presude, kojom bi se potvrdila njegova odgovornost za zločine u "Novosadskoj raciji".

"Žao nam je što nismo dobili pravosnažnu istinu u vezi sa tim zločinom i što nije zadovoljena pravda za žrtve", rekao je Vukčević.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.