Premijerni snimci izgradnje Novog Sada: Nova izložba o gradu na SPENS-u

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Feb.2022, 14:44

Premijerni snimci izgradnje Novog Sada: Nova izložba o gradu na SPENS-u

Izložba koja će na potpuno nov način predstaviti urbanistički razvoj Novog Sada pod nazivom „Novi Sad – Moderan grad” biće otvorena u subotu, 12. februara, u 18 časova i to na SPENS-u, jednim od simbola modernističke arhitekture grada.

Multimedijalna arhitektonska izložba osrvće se na procese industrijalizacije grada, radikalnih infrastrukturnih promena, novih prostora za život u gradu, kao i na mesta na kojima se uspostavljao društveni život građana u drugoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << polovini 20. veka.

Glavni sadržaj izložbe predstavlja sažetak višegodišnjeg istraživanja modernizacije Novog Sada, prilagođen široj publici, dok će publikacija koja prati ovaj projekat biti vredan doprinos u prostornom istraživanju Novog Sada.

„Novi Sad – Moderni grad” je projekat koji se ne osvrće na prošlost sa nostalgijom i idealizacijom, već sa željom da razumemo procese koji su oblikovali grad, onakvim kakav je danas.

Projekat istražuje, otkriva i interpretira sve narative o modernizaciji Novog Sada, kako bismo, lišeni ideoloških odrednica povezali sve karike u lancu prostornog razvoja grada. Kroz šest priča praćenih do sada neprikazanim, arhivskim snimcima izgradnje grada, objasniće se svi ključni procesi koji su kreirali modernost Novog Sada.

Izložba će biti smeštena u holu br. 8 (ulaz iz pravca Radničke ulice) i otvorena sve do 26. februara.

Projekat realizuje Baza – platforma za prostorne prakse, u saradnji sa Efemera kolektivom i Društvom arhitekata Novog Sada.

Izložba se realizuje u okviru drugog programskog luka „Seobe”, kojim se nastavlja niz kulturnih događaja u okviru projekta Evropske prestonice kulture.

Autori projekta: dr Dragana Konstantinović, Slobodan Jović, Maja Momirov, dr Miljana Zeković, dr Višnja Žugić i Bojan Stojković.

Ukupno osam izložbi o Novom Sadu tokom februara i marta

Pored izložbe „Novi Sad – Moderan grad”, tokom februara i marta, u okviru programskog luka „Seobe”, još sedam izložbi predstaviće istoriju grada, sagledanu iz najrazličitijih aspekata, što je jedinstven program u ovogodišnjoj Evropskoj prestonici kulture.

Kuriozitet je međusobna udaljenost svih izložbi, koje su postavljene pretežno u centru grada, što omogućava lakši obilazak svih postavki i stvaranje jedinstvene priče o Novom Sadu.

Izložbe koje su već otvorene su „Akcenti – Novi Sad” u Muzeju Grada Novog Sada, „Tamo gde seoba završava – od rimske Panonija do današnje Vojvodine” u Muzeju Vojvodine, zatim „Novi Sad, gitara, svet” u Kulturnoj stanici Eđšeg, „Migracije naroda na području Bačke i Banata u 18. i 19. veku, kroz odabrane dokumente Bačkobodoroške, Tamiške i Tontalske županije” u Arhivu Vojvodine, a od danas, 10. februara i „Dnevnici seoba: zapisi o novosadskim porodicama” u Galeriji „Prometej”. U narednom periodu biće otvorene još tri, i to 20. februara u okviru projekta „Stogodišnjica kolonizacije Vojvodine 1921–1941 i sedamdesetpetogodišnjica kolonizacije 1945–1948” u Kulturnom centru Novog Sada, kao i izložba „Seobe duša – Novi Sad kroz knjigu”, koja će biti u martu u okviru posebne programske celine „Seobe duša”, čiji je partner Novosadski sajam, gde će se program i realizovati, a za koji su podršku pružile kompanije „Globos osiguranje” i „Dijamant” DOO.

Programski luk „Seobe“ sve do 20. marta bavi se pozitivnim uticajem migracija na kreiranje kulturne slike jednog podneblja i umetnosti koja pronalazi inspiraciju u tome. Na više od 300 kulturnih događaja i aktivnosti, predstaviće se oko 130 umetnika, od čega čak 90 evropskih.

Više detalja o programima u okviru projekta Evropske prestonice kulture, satnicama, ulaznicama i lokacijama, kao i programsku knjigu, možete pronaći na zvaničnom sajtu: novisad2022.rs

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.