Premijer piše otkaze

Izvor: S media, 23.Sep.2009, 11:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Premijer piše otkaze

Vlada Srbije završila je nacrte dva zakona, o državnim službenicima i o lokalnoj samoupravi, kojima se propisuje maksimalni broj činovnika u svakom ministarstvu ponaosob, kao i maksimalni broj zaposlenih u javnoj upravi u svakoj opštini i gradu u Srbiji posebno, kaže za „Blic“ izvor iz Vlade.

Svi prekobrojni moraće da budu otpušteni, a angažovanje honoraraca preko tog broja neće biti moguće. Kako nam je rečeno u Vladi, nacrti zakona ići će direktno u proceduru >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << usvajanja i ministarstva neće biti konsultovana o već određenim kvotama zaposlenih.

Nacrt zakona o državnim službenicima završila je pre nekoliko dana Radna grupa Vlade na čijem čelu je generalni sekretar Tamara Stojčević. U nacrt su, kako kaže izvor „Blica“, uneti precizni brojevi, odnosno maksimalne kvote koliko svako ministarstvo i služba Vlade može imati zaposlenih. Prethodnih dana sva ministarstva su dostavila podatke o tome koliko trenutno imaju stalno zaposlenih i honoraraca, uz mišljenje za koliko bi mogli da smanje njihov broj, ali to nije bio glavni kriterijum na osnovu koga je Radna grupa odredila kvote, koje se još drže u tajnosti. Posebno je zanimljivo, kako kaže izvor „Blica“, što na ove kvote ministarstva neće imati mogućnosti da se dodatno izjašnjavaju. Kako „Blic“ saznaje, nacrt zakona ići će najkasnije za dve nedelje na usvajanje na sednicu Vlade.

Kako kaže naš izvor, maksimalne kvote unete su u zakon da bi se sprečilo da promena ili odlazak jednog ministra ostavi mogućnost njegovom nasledniku da zaposli dodatne činovnike. Do sada su ministarstva preko broja stalno zaposlenih angažovala veliki broj honorarnih saradnika na osnovu ugovora o delu ili ugovora o privremenim i povremenim poslovima. Ubuduće će se u maksimalne kvote računati i honorarci, a njihov broj neće moći da pređe 15 odsto stalno zaposlenih. Na primer, sada u ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja radi 351 stalno zaposleni i 350 honoraraca.

Kako su „Blicu“ rekli nezvanično u Ministarstvu ekonomije i regionalno razvoja, otkazi neće automatski biti deljeni prvo honorarcima, već će se podjednako svima vrednovati rezultati rada i opravdanost radnog mesta. Ministar ekonomije Mlađan Dinkić nedavno je izjavio da će svi ministri i njihovi pomoćnici, ukoliko ne naprave planove otpuštanja, biti kažnjeni sa milion, odnosno 200.000 dinara, kao i da će od sledeće godine u administraciji raditi 14.000 ljudi manje.

Kako je juče javio Tanjug pozivajući se na nezvanične izvore, nacrtom zakona predviđeno je da se akt o sistematizaciji radnih mesta i zadataka u administraciji izradi do 31. decembra ove godine, nakon čega će biti poznat i tačan broj zaposlenih koji će napustiti državnu upravu. Nacrt zakona sastavljen u devet tačaka obavezuje rukovodioce državnih organa, javnih agencija i organizacija obaveznog socijalnog osiguranja i njihove pomoćnike da obave proveru kvaliteta rada zaposlenih u roku od 30 dana od stupanja na snagu ovog zakona.

Pored broja, u nacrtu zakona o državnim službenicima utvrđeni su i kriterijumi ocenjivanja rada administrativaca na svaka tri meseca. Onaj ko dobije negativnu ocenu biće otpušten, kaže izvor iz Vlade.

U nacrtu zakona o lokalnoj samoupravi, kojim se prvi put reguliše status činovnika i onih koji platu primaju iz opštinskih i gradskih blagajni (javna preduzeća, vrtići, biblioteke, kulturni centri…), takođe su određene maksimalne kvote zaposlenih, i to na osnovu broja stanovnika u opštini. Prema evropskim standardima, na 1.000 stanovnika u proseku ne sme da dođe više od dva činovnika, s tim što manje opštine mogu da zaposle nešto veći procenat. Odnosno, broj zaposlenih u celom javnom sektoru ne sme da pređe šest zaposlenih na 1.000 stanovnika. Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković ranije je najavio da će sledeće godine u lokalnoj samoupravi biti podeljeno 8.000 otkaza, a ukupno 10.000 do 2012. godine.

„Blic“ juče nije dobio potvrdu iz Ministarstva finansija da li je završen i nacrt zakona o fiskalnoj odgovornosti koji prati ova dva zakona i određuje da se u budžetu određuje fiksna suma za plate zaposlenih ne u odnosu na stvarno stanje, kao sada, već u odnosu na zacrtan maksimalni broj wwzaposlenih. Ovo će, kako se očekuje, naterati ministarstva da najracionalnije upošljavaju ljude.

Ministarka finansija Diana Dragutinović izjavila je juče da se planovi racionalizacije državne uprave rade na nivou ministarstava i da kriterijumi o smanjenju broja zaposlenih neće biti isti u svim sektorima.

- Planom racionalizacije rukovodi ministar ekonomije Mlađan Dinkić koji sa ministrom državne uprave Milanom Markovićem predlaže plan racionalizacije ukoliko je reč o broju zaposlenih na nivou državne uprave - kazala je ona na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

Dragutinovićeva je povodom zahteva opozicije da se smanjenje administracije vodi pod parlamentarnom kontrolom, kazala da će parlament imati kontrolu nad tim procesom. Ona je rekla da je očekivala da će ministarstva planove ušteda dostaviti Ministarstvu finansija do 18. septembra da bi se delegacija Vlade Srbije spremila za godišnju konferenciju MMF i Svetske banke na kojoj će nastaviti neformalne pregovore o kreditu MMF-a Srbiji. Taj rok nije bio predviđen budžetskim kalendarom i „sve što stigne do 1. oktobra, kada su u pitanju uštede, uklapa se u redovan proces pripreme budžeta za 2010. godinu“, rekla je ona.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.