Izvor: Politika, 24.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Premijer bio dogovoren, kriza zbog ministara

Kabineti predsednika i premijera juče ratovali saopštenjima u kojima je čas potvrđivan, čas demantovan susret Tadića i Koštunice

Na sastanku predsednika Srbije i lidera Demokratske stranke Borisa Tadića i predsednika vlade i lidera Demokratske stranke Srbije Vojislava Koštunice postignut je dogovor da aktuelni premijer dobije mandat za sastav vlade, ali su ubrzo pregovori obustavljeni, jer je problem nastao oko raspodele ministarstava. Ovako bi se, u jednoj rečenici, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << mogao sažeti jučerašnji rat saopštenjima kabineta predsednika i premijera Srbije, začinjen nezvaničnim izjavama visokih funkcionera DS-a i DSS-a.

Međutim, juče je bilo gotovo nemoguće proveriti koji deo prve rečenice je tačan, budući da dve strane juče nisu mogle da se slože ni oko toga da je sastanka između Tadića i Koštunice bilo, ni da su se oko nečega dogovorili.

U vrhu DS-a izbegli su da direktno odgovore na pitanje da li je do susreta dvojice lidera stranaka došlo, ali smo ipak saznali da je problem nastao oko podele ministarstava. U ovoj stranci nam je nezvanično rečeno da DSS zateže oko raspodele resora.

Tek juče popodne stigla je i prva zvanična izjava iz jedne od ove dve stranke. Potpredsednik Demokratske stranke Srbije Aleksandar Popović potvrdio je Tanjugu da su se predsednik Republike Boris Tadić i premijer Vojislav Koštunica sastali u sredu i da je tom prilikom u načelu razgovarano da Koštunica bude mandatar za sastav nove vlade. Popović je precizirao da Koštunica još nije doneo konačnu odluku da li će prihvatiti da bude mandatar.

Izvor "Politike" iz vrha DSS-a tvrdi da je lider ove stranke već trebalo da počne da radi na sastavljanju vlade, ali je do preokreta došlo kada su demokrate dostavile Koštuničinoj stranci svoj spisak želja za resore, pri tome ne konsultujući nikoga iz DSS-a, pa je, kako objašnjava, cela stvar "pukla".

Na kraju je i DS objavio saopštenje u kojem se navodi da su se predsednik Srbije Boris Tadić i premijer Vojislav Koštunica sastali, ali da nisu postigli dogovor o mandataru, i da je DS spremna da obrazuje manjinsku vladu. "U vezi sa nedoumicama koje su se pojavile u delu medija, DS ističe da su na sastanku predsednika Tadića i premijera Koštunice razgovori o mandataru bili vođeni samo u sklopu razgovora o vladi u celini. Stav je DS da nije moguće postići dogovor o mandataru bez dogovora o programu i sastavu celokupne vlade. Nikakav konkretan dogovor o tome na ovom sastanku nije postignut", navodi se u saopštenju DS-a, uz napomenu da je ova stranka spremna da prihvati razgovore o različitim personalnim rešenjima jedino pod uslovom da je do kraja usvojeno pet principa politike buduće vlade, nulti princip kao vrednosno utemeljenje buduće koalicije i program DS.

Jučerašnju zbrku oko sastanka Tadića i Koštunice prethodno su zakuvali kabineti predsednika i premijera koji su jedni druge demantovali tokom čitavog dana. Agencije su pod oznakom "hitno" čas javljale o tome da su se lideri DS-a i DSS-a sreli i sporazumeli da bi vrlo brzo, opet kao "hitnu", javljali vest da dogovora i susreta nije bilo.

Sve je počelo objavljivanjem informacije koju je plasirao "nezvanični izvor", a po kojoj je "došlo do sastanka Tadića i Koštunice i tom prilikom je načelno dogovoreno da Koštunica bude premijer".

Prema tom izvoru, predsednik Tadić i premijer Koštunica ocenili su da "njihov dogovor, odnosno dogovor Demokratske stranke i Koalicije Demokratske stranke Srbije – Nova Srbija omogućava stabilnost Srbije u naredne četiri godine". Potpuno identičnu informaciju od nezvaničnog izvora dobile su sve agencije.

Ubrzo je stigao demanti ove vesti iz kabineta predsednika Tadića, a potom i zvanična potvrda te informacije iz kabineta premijera Koštunice (vidi okvir: Hronologija demantija).

Mlađan Dinkić, lider G17 plus, treće stranke koja učestvuje o pregovorima o novoj vladi, rekao je da ništa ne zna o mogućem dogovoru Tadića i Koštunice. Dinkić je na konferenciji za novinare, kako prenosi Beta, rekao da o tome treba pitati lidere DS-a i DSS-a i naveo da stalno traju neformalni pregovori o vladi, ne preciziravši na kom nivou.

Politički analitičar Vladimir Goati u izjavi za Betu ocenio je da je reč o ratu saopštenjima nakon kojeg je Srbija dalje od formiranja nove vlade.

"Dosta je nerešenih stvari, jer obe stranke imaju veliki ulog. Kada je reč o saopštenjima, jasno je da neko tu ne govori istinu", rekao je Goati.

U kontaktima sa visokim funkcionerima DSS-a i DS-a juče su se mogle čuti različite informacije, čak i od funkcionera iste stranke, što se može objasniti brzinom kojom su se dogovori menjali, ali ne treba isključiti i mogućnost pokušaja manipulacije medijima, kako bi se izvršio pritisak na drugu stranu.

Iako se samo dan pre činilo da je kompromis na pomolu, juče se pojavila i nezvanična informacija iz DS-a da je DSS započeo pregovore s radikalima, koja je predveče dobila i zvaničnu verziju u saopštenju demokrata kojim je upozorena javnost da se "u ovom trenutku pred građane Srbije postavlja i sve izvesnija alternativa u vidu formiranja većinske vlade SRS-DSS-NS ili pak manjinske podrške DSS-NS radikalskoj vladi".

Međutim, na pitanje da li ima istine u tome, Dragan Todorović, predsednik Izvršnog odbora SRS-a, za "Politiku" kaže da je to besmisleno, te da ne može biti govora o tome da formiraju vladu sa DSS-om.

"SRS je obećao građanima borbu protiv kriminala i korupcije, očuvanje integriteta i suvereniteta zemlje kao i privredni oporavak i nijedna stranka ne ispunjava sve te uslove. Pogledajte samo poslednji slučaj privatizacije Bora. Iz toga je jasno da DSS ne dolazi u obzir", kaže Todorović.

U vrhu DSS-a juče nije bilo moguće dobiti zvaničnu izjavu o ovom pitanju, ali nam je nezvanično kratko rečeno da ne pregovaraju s radikalima.

Izvor "Politike" upućen u pregovore navodi da bi do novog sastanka Tadića i Koštunice moglo da dođe već danas, pa bi, ukoliko se ova procena pokaže kao tačna, možda već posle ovog vikenda i definitivno moglo da bude poznato da li građani Srbije uskoro dobijaju novu vladu ili nove izbore.

Jelena Cerovina

-----------------------------------------------------------

Kombinatorika po B92
Poslednja kombinatorika u pregovorima tri stranke, do koje je došla B92, predviđa sledeću raspodelu resora:
Predsednik skupštine: DS
Potpredsednik vlade za evropske integracije: Božidar Đelić (DS)
MUP: Dragan Šutanovac (DS)
Ministarstvo za finansije: DS
Ministarstvo za saobraćaj: Dragan Đilas (DS)
Ministarstvo za energetiku: Aleksandar Vlahović (DS)
Ministarstvo za trgovinu: Slobodan Milosavljević (DS)
Ministarstvo spoljnih poslova: Vuk Jeremić (DS)
Ministarstvo za ljudska prava: Rasim Ljajić (DS)
Ministarstvo za medije: DS
Ministarstvo za socijalnu zaštitu: DS
Ministarstvo za sport: DS
Ministarstvo za dijasporu: DS
Ministarstvo za ekologiju: DS
Ministarstvo za rad: Slobodan Lalović (DSS)
Ministarstvo za građevinu: Velimir Ilić (NS)
Ministarstvo za nauku: Aleksandar Popović (DSS)
Ministarstvo za prosvetu: Vladeta Janković (DSS)
Ministarstvo vera: Milan Radulović (DSS)
Koordinacioni centar za Kosovo: Sanda Rašković-Ivić (DSS)

Ministarstvo odbrane bi, ukoliko DS preuzme policiju, moglo pripasti DSS-u. U tom slučaju, Dragan Jočić bi mogao da bude ministar odbrane, ili, kako tvrdi izvor B92, DSS bi za njega mogao da traži ili mesto ministra pravde, ili potpredsedničko mesto za bezbednost.

U vrhu DSS-a, međutim, "Politici" je rečeno da spisak koji je B92 objavio na svom sajtu nije isti kao onaj koji je ovoj stranci stigao iz DS-a. Naš izvor, međutim, nije mogao da nam kaže šta piše na spisku koji su dobili.
Kako B92 saznaje, G17 plus je tražio: potpredsedničko mesto za regionalni razvoj za Mlađana Dinkića, koji bi, ukoliko ne postigne dogovor za Ministarstvo finansija, prihvatio da bude i ministar ekonomije, u okviru ministarstva čiji bi deo bili i privreda, turizam i ekonomski odnosi sa inostranstvom.
G17 plus želi da zadrži sektor zdravstva za Tomicu Milosavljevića, poljoprivrede za Ivanu Dulić-Marković, ali i da dobije ministarstvo kulture za Nebojšu Bradića. Ta stranka insistira i da na funkciji guvernera zadrži Radovana Jelašića.
U poslednjoj ponudi među pregovaračima, Vlada Srbije imala bi 25 ministarstava, sa jednim potpredsedničkim mestom za Božidara Đelića. Međutim, ostavljena je mogućnost da se broj vicepremijera poveća – za DSS, G17 plus i manjine.

P. R.

[objavljeno: 24.03.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.